IGE Resources – inga gruvor blir av

Del 6 av 10 i serien GKL och Amarant

De 50 miljoner kronor som det i Oslo börsnoterade svenska bolaget IGE Resources pytsade iväg för guldgruveföretaget Ghana Gold har försvunnit spårlöst. Mottagare av pengarna var bolaget Alluvia Mining. Bakom Alluvia Mining står bland annat Lars Guldstrand och Johan Ulander. Tidigare stod de också bakom IGE Resources via Amarant Mining och Alluvia Mining:

Knappt sex månader efter att Amarant Mining och Alluvia Mining seglade upp som största ägare i Mineral Invest och IGE Resources ritas ägandet i bolagen om på nytt.

Tidigare i veckan meddelade Amarant Mining att bolaget sålt hela innehavet i IGE Resources, totalt 54 miljoner aktier eller 29,71% av rösterna.

Nu visar det sig att försäljningen i själva verket är en pantrealisation. På onsdagen flaggade köparen Altro Invest för sitt ökade innehav och skälet till affären uppges vara att Amarant inte kan återbetala tidigare tagna lån.

”Altro har övertagit IGE-aktierna efter pantrealisation då aktierna har ställts som säkerhet till Altro för kredit som endast delvis reglerats”, skriver bolaget i flaggningen till Finansinspektionen.

Amarant Minings kreditrelation med Altro Invest är inte känd sedan tidigare. Amarant har istället framställts som en kapitalstark ägare som tillsammans med närstående Amarant Finance och Alluvia Mining gått in som garant för finansieringen av IGE Resources och Mineral Invest.

I och med pantrealisationen förlorar Amarant Mining av allt att döma helt sitt inflytande i IGE Resources.

Nyheten kommer bara dagar före den bolagsstämma som på fredag ska ta ställning till IGE Resources köp av aktier för 50 miljoner kronor från Alluvia Mining. Affären är den senaste i raden av genomförda och föreslagna transaktioner som meddelats sedan Amarant och Alluvia tog över kommandot.

Pengarna betalades ut redan i januari, vilket lett till en polisutredning mot bolaget, men affären har inte godkänts av ägarna. Det är oklart hur Altro Invest ställer tänker agera i frågan.

Det är inte första gången som dessa två och deras bolag är inblandade i gruvor som aldrig blir av och pengar som försvinner spårlöst. I själva verket tycks det vara själva affärsmodellen. Göra fina prospekt, hitta på investeringar i gruvor, skaffa kapital från externa aktieägare på olika börser och sen låta pengarna försvinna som i ett svart hål.

Handeln med aktier i IGE Resources har stoppats på Oslobörsen på grund av de ekonomiska problem IGE fått genom att de 50 miljonerna försvunnit. Genom att snabbat genomföra vad som måste anses ha varit en plundring av IGE Resources och sedan nästan lika snabbt försvinna ur bolaget tyck Guldstrand och Ulander återigen ha gjort en lyckad kupp. Huruvida de agerat inom lagens gränser eller gått utanför dem kan bli eller är föremål för en utredning. Eventuellt kan det också leda till en polisanmälan från de nuvarande huvudägarna i IGE Resources, Altro Invest.

Ett annat närstående bolag, Mineral Invest, är också börsstoppat. Även här tycks Alluvia Mining och Amarant Mining ha förlorat ägarkontrollen. Istället är Active Allocation Fund och Mangold Fondkommission upptagna som de stora ägarna. Active Allocation Fund har tidigare haft mångmiljonkrav på Lars Guldstrands GKL Growth Capital.

Det verkar finnas ett samband mellan Mangold Fondkommission och Active Allocation även om det senare bolaget (fonden) inte nån stans redovisar vilka som står bakom Active Asset Management som sköter fonden. Huvudägare i Mangold Fondkommission är Per Åhlgren, Marcus Hamberg och Per-Anders Tammerlöv. Alla tre sitter också i styrelsen.

Bakom Altro Invest AB, den nya huvudägaren i IGE Resources, står sannolikt Stefan Persson (inte HM-ägaren) och Lars Ehnsiö. Den senare är bosatt utanför Sverige men inom EES-området. Stefan Persson är styrelseordförande i IGE Resources.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Märkliga affärerna fortsätter i Amarant, Alluvia och IGE ResourcesAlluvia Mining – ett bluffbolag? >>
Advertisements

3 Replies to “IGE Resources – inga gruvor blir av”

Kommentarer inaktiverade.