AB Axel Christiernsson

Del 3 av 10 i serien Emissionsbolag

AB Axel Christiernsson är ett grosshandelsföretag grundat 1888 av Axel Abraham Christiernsson som på 1890-talet blev delägare i massafabriken Rydö AB som utvecklats i samband med anläggandet av Hylte bruk som stod färdigt 1907. 1908 blev företaget aktiebolag.

1917 förvärvade Axel Christiernsson samtliga aktier i Hylte Bruks AB, Rydö AB och Munkedals AB. Därmed blev koncernen en av Sveriges största pappersproducenter. 1923-25 bedrevs rörelsen under namnet AB Christiernssons bruksintressenter, varefter namnet AB Axel Christiernsson antogs. Under denna tid förvandlades Axel Christiernsson i praktiken till ett emissionsbolag och bedrev den typen av verksamhet.

Axel Christiernssons expansion finansierades till stor del med hjälp av Handelsbanken som när Christiernsson hamnade i kris på 1920-talet blev ägare till Hyltebruk, Rydö och Munkedal. 1944 köptes Hyltebruks AB (inkl. Rydöbruk) från Handelsbanken av AB Papyrus, ett Wallenbergföretag sen länge. Papyrus AB är numera en pappersgrossist ägd av riskkapitalbolagen Altor och Triton. Rydö är nerlagt och Hyltebruk en del av Stora Enso. Munkedal såldes till familjen Onstad och är numera en del av Arctic Paper vars huvudägare fortfarande är familjen Onstad.

Efter krisen på 1920-talet blev Axel Christiernsson ett företag med inriktning på smörjfetter och smörjoljor. År 1973 förvärvades företaget Skandinavisk Amerikanska Smörjolje AB som hade verksamhet i Nol norr om Göteborg.

Idag är AB Axel Christiernsson, som rätt oväntat fortfarande existerar, ett företag som tillverkar smörjfetter och ingår i Fairford Holdings. I Nol finns omkring 60 anställda.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by Qumana

Series Navigation<< Albert Söderberg & CoCentralgruppens Emissions AB >>
Advertisements

One Reply to “AB Axel Christiernsson”

Kommentarer inaktiverade.