Välgörenhet? Nja…

Det liv du kan räddaBoktips
Peter Singer
Det liv du kan rädda
Fri tanke förlag
ISBN: 9789197709491

Välgörenhet? Nja…

Redan som tonåring insåg jag att man egentligen borde leva enkelt och skänka resten till världens svältande barn. Ändå gör jag inte det idag 40 år senare. Och jag tror inte många kan förmås till det. Därför ställer jag mig kritisk till Peter Singers betoning av välgörenhet från de rika och från vanligt folk. Bra och lovansvärt, men räcker inte.

Ändå har Singer en evolutionär kunskap om hur människan fungerar; vi hjälper våra egna först (vi-gruppen), och berörs av individuella människoöden. Dels tror jag de världsstrukturer måste ändras som gör att vi byter varor med Syd, samtidigt som vi får bra betalt och de svältlöner. Dels måste vi hitta sätt att se dem som medmänniskor.

Hans Norebrink

Läs mer: Fokus, KB, DN, AB, Hellre barfota, Tänkt om, Knuff, Orsakverkan, IDG, SVD, KT,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Bokus

Adlibris 

Advertisements