Det är klart att det är Secret Service som styr säkerheten kring Obamas besök

Barack ObamaForskaren Hans Abrahamsson som skrev en bok om det US-amerikanska spåret efter att polisen i Göteborg år 2001 orsakat kaos och kravaller uttrycker det så här (både i boken och i en intervju med radion):

– Tror du verkligen vi lägger livet på vår överbefälhavare i händerna på en lokal sheriff? Och med det ville man naturligtvis säga att man inte släpper polisen i Sverige en millimeter gällande ansvaret för presidentens säkerhet. Och det kommer man inte göra nu heller, säger han.

Det kommer att bli demonstrationer i Stockholm mot Obama. De kommer inte att vara tillnärmelsevis lika stora som i Göteborg 2001. Säkerhetsproblemen med falsk information från US-amerikanska agenter, säkerhetsmän och underrättelseagenter kommer att vara stora, precis som i Göteborg under George Bush besök. För det finns säkerligen ett antal hundra US-amerikanska säkerhetsagenter i Stockholm under Obamas besök. Många av dem har varit där i veckor och några av dem i månader. Folk från Secret Service, CIA, DIA och säkert andra säkerhets- och underrättelsetjänster också. Det finns många och de kan ställa till med rejäl oreda.

Men det är helt klart att de styr över presidentens säkerhet, att de inte lyssnar på den svenska polisen, att de inte skyr några medel, att de gärna förser svensk polis med falsk information och sprider rykten. De är inte att lita på. När svensk polis säger att de har allt under kontroll är det inte heller nåt att lita på. I Göteborg 2001 när George Bush kom till stan hade de noll kontroll. Hoppas det inte går lika illa denna gång. Med poliser som agerar på rykten, på falsk information och på ett sätt som skapade oroligheter och kravaller.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements