Lundsberg är en överklasskola med borgerliga värderingar

Del 9 av 12 i serien Lundsberg

Det kostar cirka 200 000 kronor per år att   Lundsberg. Det innebär att bara människor med mycket pengar kan låta sin barn gå på skolan. Följden är att det blir en skola för överklassen. Att påstå nåt annat är att ljuga. Om det kostar lika mycket att gå på Sigtuna eller Grennaskolan vet jag inte, men sannolikt är det inte billigt. Förmodligen ljuger de  som hävdar att Lundsberg inte är en skola för överklassen även för sig själva. Andra saker som visar på skolans speciella karaktär som överklasskola är att man kan ta med sig en egen häst om man vill och få stallplats till den osv.

Kvinnan som uttalade sig i SVT, Ebba Wallmén, var dessutom så där obehagligt överklassarrogant som ju är ganska vanligt. Hon är nog inte medveten om det, men hela hennes uppenbarelse bekräftade det som hon vill förneka. Att Lundsberg är till för att tillverka, utbilda, arroganta överklassmänniskor som ser ner på all andra. Måhända är hon inte född överklass, men deras attityder och beteenden har hon i alla fall lagt sig till med.

Kvinnan som skrev i SVD, Madeleine Gadd, är måhända inte överklass själv, men hennes ideal tycks traditionellt borgerligt sunkiga. Kändisdyrkan, dyrt mode, bara de ”fina” räknas osv. Hon vill inte ”integreras” i överklassen. Hon vill bara ha de kontakter man får på Lundsberg eller Sigtuna. Men det är ju samma sak. Överklass och elit finns inte enligt henne. Vilket naturligtvis är dumheter.

Att förneka klassamhällets existens (vilket också Wallmén gjorde)är ett av många borgerliga knep att försöka behålla status quo. Men det blir ju lite konstigt när man gör det i samma andetag som man hävdar att det handlar om jantelagen och klasshat (klassförakt). Även Gadd bekräftar dock i praktiken det som hon förnekar.

Båda två förekommer också flitigt på bilder på det ”fina” innefolket på Stureplan. Vi som nu kritiserar Lundsberg  också de som kritiserar privata skolor, religiösa skolor, hela privatiseringskiten. Wallmén är lite lätt förvirrad på denna punkt. Förmodligen för att hon faktiskt inte hänger med i politiken och vet noll om vänstern, vilka som kritiserar privatskolesystemet och inte.

Det är inget fel på att inte hänga med och inget fel med att vara ytligt, vilja vara överklass och fin. Men det är felaktigt och löjligt att förneka att riksinternaten främst är skolor för överklassen. Alla som går där är naturligtvis inte överklass, men de ideal som skolan styrs av är konservativa och klassmässigt borgerliga.

Lundsberg har mera resurser än andra skolor, dels för att de rika föräldrarna betalar, dels för att de rika föräldrarna skänker pengar, dels för att skolan (liksom Sigtuna och Grennaskolan) får mer i bidrag än alla andra skolor. En ordning som i beaktande av det inträffade är än mer befängt. Felaktigt och befängt är det ju redan från början.

De utbildningsideal skolan har är baserade på brittiska internatskolor som Eton och andra. Skolor som också är till för överklassen och som utbildar överklassens barn till blivande makthavare och förtryckare. I idealen tycks ingå att de som är sämre, har lägre status osv ska tryckas ner.

Detta har i alla tider skett på Lundsberg. Organiserat, utstuderat, i praktiken godkänt eller accepterat av skolledningen. Det finns mängder med rapporter som bekräftar att sådana förhållanden rått på Lundsberg. Därför är det inte konstigt att skolan nu stängts efter att det återigen skett allvarliga och grova övergrepp.

De som går på skolan, styrelsens medlemmar, föräldraföreningen osv består uppenbarligen i huvudsak av överklassbarn. Styrelsen har jag redogjort för tidigare, några typfamiljer med sina barn på skolan har jag också nämnt. Styrelsen i föräldraföreningen liksom i styrelsen i Föreningen Gamla Lundsbergare ska jag titta närmare på i ett kommande inlägg.

Sen är det ju lite intressant att det nästan bara är kvinnor som öppet försvarar skolan. Kanske öppen mobbning, öppen pennalism och öppet våld är vanligare bland de manliga eleverna. Kanske har alla varit med om, kanske har de flesta ägnat sig år det?

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Besvärligt för elever med stängd överklasskola?Överklasskolan Lundsberg >>
Advertisements