Spelskandal i svensk fotboll?

Det verkar inte sannolikt men Svensk Spel har anmält misstankar om fusk i samband med två matcher i Division 1 Södra. Man ska ha upptäckt ett avvikande spelmönster och därför anmält matcherna till polisen som öppnat en utredning om det hela. De fotbollslag som berörs är Halmia och Limhamn Bunkeflo 2007 (LB07) som spelade i Halmstad den 16 augusti. Gästerna från Skåne vann med 2-1. Den andra matchen som anmälts är Lunds BKKristianstads FF den 19 augusti. Även den matchen vanns av bortalaget, i detta fall Kristianstad som vann med 2-0.

Spelfusk och uppgjorda matcher är mycket ovanligt i Sverige och det finns många anledningar till att spelmönstret kan avvika. Att matcherna polisanmälts betyder alltså inte att det med nödvändighet är något som varit galet i samband med dem. Men spelkorruption, uppgjorda matcher och liknande är något som man tror är ökande i Sverige:

– I dag pratar man inte bara om att fixa ett slutresultat, vilket kräver ganska så stora insatser. Spelutbytet ökar hela tiden. Du kan spela på inkast, hörnor, straffar och slantsingling i stort sett. Det blir därmed lättare att manipulera resultat under matchens gång. Det har också säkert bidragit till att förekomsten av den här formen av spelrelaterad korruption förefaller öka.

– Vi har tagit beslut att vara väldigt restriktiva med den typen av livespel där man ska spela på inkast och kort och sådana där saker. Det har ju inte med slutresultatet i matchen att göra. Det driver en ökad risk att folk vill kliva in och manipulera de resultaten.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  1. om du tror att uppgjorda matcher i Sverige är ovanligt så har du ingen aning…Halmia-LB07 är den mest uppenbara uppgjorda matchen i svensk historia

    • Jag tror inget alls. Jag vet för lite för att tro nåt om det. Men de ”experter” som finns på området (fotboll) som finns anser att det är mycket ovanligt i Sverige. Jag har inget annat val än att lita på dem.

  2. Värt att nämna ang att Lunds bk – Kristianstad. Lund gav 1.90 i odds dagarna före avspark, när matchen drog igång hade den sjunkit ner till 1.60.. alltså hade folk spelat en massa på Lund. Kristanstad vann matchen

  3. Pingback: Svensk elitspelare i fotboll avstängd för spelfusk | Svensson