Är kristna de mest förföljda?

Det hävdar okunnighetsfenomenet Ivar Arpi i SVD. Just i denna fråga har han dock sannolikt rätt. Antalsmässigt är kristna den mest förföljda religiösa gruppen i världen. Det följer av två saker.

Kristendomen är den överlägset största enskilda religionen och det är en aggressivt missionerande religion som med alla medel försöker breda ut sig. Även med hjälp av vapen, terror och våld i vissa fall (som exempelvis den mycket brutala Herrens Befrielsearmé som är verksam i Uganda, Kongo och Sudan). Missionerandet betyder att kristendomen och dess missionärer finns i stort sett överallt.

I Mellanöstern (där missionerandet dock inte kan sägas förekomma i nån större utsträckning) är det otvivelaktigt också så att kristna förföljs, trakasseras och dödas i många länder. Det är en orsak till att de flyttar därifrån. En annan orsak är att kristna ofta är högre utbildade och är rikare. När det blir oroligt tar de sitt pick och pack och flyttar. De har ofta lättare att få asyl i västvärlden än vad muslimer har och de har ofta råd att betala för resan till rika västländer. Resultatet blir att andelen kristna minskar.

Kristna är utan tvekan de mest förfölja rent antalsmässigt. Det är den största religionen och finns i hela världen. Men av det följer egentligen inte att kristna är den religiösa grupp som har det svårast i världen. Vilken det skulle kunna vara är dock lite oklart, men kanske Ahmadiyya-rörelsen (en avvikande grupp inom islam som inte accepteras av andra muslimer och som främst finns i Pakistan) kan platsa. Ett annat alternativ är zoroastrianer, en gammal persisk religion som idag främst finns i Indien och i hemlighet i Iran.

Intressant?
Mer: Röda Malmö,
Borgarmedia: SR1, 2, 3, Dagen1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements