Vi behövs allt mindre

Behovet att behövasBoktips
Behovet att behövas
Arne Jarrick
SNS Förlag
ISBN: 9789185355068

Vi behövs allt mindre

Människan är och måste vara kulturvarelse, säger historieprofessorn Arne Jarrick i ”Behovet att behövas – En tänkebok om människan, kulturen och världshistorien” Han diskuterar vidare kulturförändring och ångestskapande alienationsproblem i västkapitalismen.

Närmare bestämt att vi behövs allt mindre i den moderna världen. Utvecklingen från lokalt till globalt samhälle gör oss osäkra på våra medmänniskors behov av oss. Unga och gamla behövs inte. Funktionsspecialiseringen i arbetet gör att människor inte längre behövs som personer, utan för att fylla en glugg i produktionsapparaten.

Kanske är såpoperornas relationsporr en kompensation för vår obehagskänsla över våra egna försvagade relationer, spekulerar Jarrick. Och han har säkert rätt, och boken är fakta- och innehållsrik. Men bokens huvudtes om behovsunderskottet drunknar i en bred och spretig diskussion om allt möjligt mellan himmel och jord.

Boken utgör en del av ett forskningsprojekt för att överbrygga klyftan mellan humanvetenskap och biologi. Jättebra! Äntligen börjar en del samhällsvetare bygga broar till naturvetenskapen. Arne Jarrick har också föredömligt plöjt en del darwinistisk litteratur. Men en del aspekter av evolutionärt tänkande verkar han inte riktigt ha greppat.

Hans Norebrink

Läs mer: SVD, HT, Google, Vinnova, DN, Folkvett,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Bokus

Adlibris 

Advertisements