Nära kopplingar mellan föreningen Pantrarna och dubbelmordet

En av de som flitigt uttalat sig i media om dubbelmordet i Biskopsgården är Murat Solmaz, talesman för föreningen Pantrarna. Bland annat har han hävdat att den mördade 28-åringen sen länge slutat med brott. Det verkar inte riktigt vara sant. 28-åringen dömdes senast år 2010 för ett brott. 2007 dömdes han till rättspsykiatrisk vård för en utpressning. Han har dock enligt olika uppgifter ansträngt sig för att komma bort från det kriminella livet efter domen 2010. En syster till 28-åringen är en av företrädarna för Pantrarna.

Skjutningen mot en lägenhet i söndags berör också på ett indirekt sätt Pantrarna. Lägenheten som besköts bebos vad jag förstår av en av de som var misstänkta för ett mord förra året (eller möjligtvis ytterligare en bror). En storebror till lägenhetsinnehavaren var också misstänkt för mordet. Denne var då också en företrädare för Pantrarna. Hur det är idag är oklart. Bägge bröderna släpptes dock av polisen efter en tid då inblandning i mordet 2012 inte kunde bevisas. De är alltså att betrakta som oskyldiga till inblandning i mordet. Den som mördades då var för sin del också en aktiv medlem i Pantrarna.

Det är självklart så att en föreningen som är verksam i ett område där det finns problem kan ha kopplingar till människor som har begått brott och eller har olika typer av problem. Det är därför inte konstigt att det finns personkopplingar mellan Pantrarna och skottlossningarna i Biskopsgården. Det innebär inte på något sätt att föreningen är brottslig, att man skyddar brottslingar eller har nåt annat syfte än det man utger sig för att ha. Föreningen har inget som helst kollektivt ansvar för vad medlemmar gör eller vad släktingar till medlemmar gör privat. De personer som är släkt med en brottsligt belastad person är inte heller brottsliga på nåt sätt. De har inget som helst ansvar för sina släktingars beteenden och brott.

Men en person, med de nära kopplingar som Murat Solmaz har till skottlossningarna och morden i Biskopsgården har, får trovärdighetsproblem när han låtsas som att han vet mindre än han vet. När han till och med far med uttalanden som kan tolkas som osanning eller lögn så är det allvarligt. Han borde antingen vara försiktigare med att uttala sig överhuvudtaget (sannolikt det bästa) eller vara helt ärlig och öppen med vad han vet.

Nåt ansvar för skottlossningar och brott har Solmaz naturligtvis inte. Men som ledande företrädare för en radikal politisk organisation har han ett stort ansvar för hur man hanterar den uppkomna situationen. För hur man tänker samarbeta med polisen för att lösa brotten. För hur oskyldiga människor som vet nåt beter sig. Om de pratar med polisen eller inte. För det är självklart polisen som ska lösa det akuta problemet med morden och skottlossningarna. Inga andra. Men polisen behöver hjälp.

För att lösa de mer långsiktiga grundläggande problem som skapar grova brottslingar krävs dock politisk åtgärder för att minska segregation och arbetslöshet. Det är inte polisens ansvar.

Men under tiden så måste vanligt folk sluta sig samman för att bekämpa brottslingarna. Bästa sättet att göra det är att samarbeta med polisen. Ge polisen den information de behöver för att kunna gripa de skyldiga till dubbelmordet i år och mordet förra året.

Till slut så vill jaga bara understryka att det inträffade naturligtvis är nåt alldeles förskräckligt obehagligt och sorgligt för alla berörda, vänner och släktingar till de mördade. Oavsett om de mördade var brottslingar eller inte så är det naturligtvis lika hemskt.

Läs också: Kraftig minskning av antalet mord i Göteborg,  Fotbollsspelaren Ali Khan uttalar sig mot våldet i Göteborg

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Nära kopplingar mellan föreningen Pantrarna och dubbelmordet”

Kommentarer inaktiverade.