Känd av polisen

I samband med mord och andra grova brott står det ofta att offret var känt av polisen. Detta uttryck anses ofta av företrädare för politiska organisationer med bas i olika förorter, som exempelvis Pantrarna och Megafonen, vara stigmatiserande för förortsinvånare och arbetarklass. Även företrädare för olika vänsterorganisationer har framfört liknande uppfattningar.

Det är självklart så att uttrycket förmedlar ett intryck av att den skadade/dödade personen är en känd kriminell. Det behöver naturligtvis inte alls vara så utan personen kan ha begått nåt mindre brott. Det räcker för att polisen ska uppge att personen är känd av dem. Samtidigt tror jag att polisen använder uttrycket som ett sätt att lugna ”vanligt” folk. Ett sätt att understryka att det hela inte är farligt om man bara är en ”vanlig” människa.

Är uttrycket då stigmatiserande vad det gäller förortsinvånare? Framställer det förortsinvånare som mer brottsliga än andra? För att kunna vara stigmatiserande och framställa förortsinvånare som mer brottsliga så måste det väl vara så att uttrycket enbart används i samband med våld i förorter. Så är dock inte fallet. Större delen av allt våld i Göteborg sker i innerstaden och vid våldsamma skjutningar och skjutvapenmord i Vasastan, Masthugget eller Johanneberg används uttrycket i precis lika hög utsträckning som när det sker i förorter. Uttrycket kan därmed knappast anses vara stigmatiserande eller speciellt utpeka förortsinvånare som mer brottsliga än andra.

Men behövs uttrycket överhuvudtaget. Är det intressant att ett brottsoffer tidigare gripits och dömts för brott? Mitt svar på den frågan är ja. Dels lugnar det ”vanligt” folk att våld och skottlossningar sker mellan brottslingar och att inte vems som helst drabbas. Att ha en  galning som skjuter på vem som helst är bra mycket mer skrämmande än att kriminella skjuter på andra kriminella.

Samtidigt är uttrycket lite klumpigt och bör kanske inte användas om en person som bara begått ett trafikbrott tidigare. Då förlorar det lite av sin mening kan man nog säga. Det finns alltså anledning för media och polis att se över sin användning av uttrycket ”känd av polisen”. Kanske måste det alltid modifieras lite. En trafikbrottsling är ju en ”vanlig” människa och inte en kriminell yrkesbrottsling.

Läs också: Kraftig minskning av antalet mord i Göteborg,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements