Greenpeace avfärdar anklagelser om sjöröveri

Greenpeace skepp Arctic Sunrise kvarhålls för närvarande utanför hamnen i Murmansk. Greenpeace avfärdar anklagelserna om sjöröveri, och kräver att få kontakt med aktivisterna.

Arctic Sunrise

Enligt de ryska myndigheterna har Northwestern Federal District Investigations Directorate inlett en brottsutredning av möjligt sjöröveri. Trots viss rapportering i media har det inte bekräftats för Greenpeace att besättningen på Arctic Sunrise kommer att anklagas eller åtalas för sjöröveri. Ännu har Greenpeace advokater inte haft kontakt med aktivisterna.

– Anklagelserna om sjöröveri, riktade mot fredliga aktivister, är absurda och har ingen som helst grund i internationell rätt. Vi kräver att aktivisterna omedelbart ska friges, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.

I ett uttalande från 22 september, efter bordningen av Arctic Sunrise, sa Stefan Kirchner, expert i internationell rätt följande: ”Att klassa icke-sjöröveri som sjöröveri kan skada internationella anti-sjöröveriansträngningar. Alla stater borde avhålla sig från att använda termen vid gärningar som uppenbarligen inte handlar om sjöröveri.”

rysk brottslagstiftning (artikel 227) gäller sjöröveri varken oljeplattformar som Prirazlomnaya eller fredliga protester.

Artikel 106 i Havsrättskonventionen fastslår följande: Då fartyg eller luftfartyg som misstänks för sjöröveri har uppbringats utan tillräckliga skäl, skall den stat som verkställt åtgärden vara ansvarig för varje på grund därav uppkommen förlust eller skada gentemot den stat vars nationalitet fartyget eller luftfartyget har”. (4)

– Fredliga protester och aktivism av det slag som våra modiga aktivister nu har genomfört, är nödvändigt när regeringar världen över misslyckas med att adressera de varningar som kommer från forskarsamhället om konsekvenserna av klimatförändringarna för Arktis och hela jorden, säger Annika Jacobson.

Svensson/Greenpeace

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements