Oberoende utredning av polisens rasistiska register nödvändig

Polisens register över romer är ett tydligt tecken att allt inte står rätt till inom den svenska ordningsmakten. Många inom polisen har insett detta själva och har anmält polisen för brott. Detta innebär att det kommer att göras förundersökningar för att se om de två kända registren i Skåne är olagliga eller inte. Om det begåtts brott när de upprättades eller inte. Sådana utredningar, ledda av åklagare, men utförda av polisen själva är naturligtvis inte tillräckligt. Vi vet dessutom hur det brukar gå när polisen utreder sig själva. Det konstateras att inga brott begåtts och så fortsätter allt som förut.

Problemet här är att det finns ett par register som utan tvekan är rasistiska. Detta alldeles oavsett om det finns ett formellt brott eller inte. Om det nu visar sig inte vara ett brott så måste dessutom ändringar av lagstiftningen i Sverige komma till stånd. För den här typen av register ska naturligtvis inte vara tillåtna. De kända registren  i Skåne kanske dessutom inte är det enda liknande registren utan det kan finns många fler rasistiska register av samma typ. Ingen polisutredning om brott kring det nu kända registren kommer att kunna avslöja detta.

Vad som behövs för att får klarhet i de stora frågorna som de nu kända registren över romer är en oberoende utredningskommission som undersöker hela polisen med anledning av att det kan finnas fler register. Vänsterpartiet har föreslagit just en sådan kommission och är i övrigt mycket kritiska till polisen och deras register:

Trots att flera myndigheter kommer att granska uppgifterna om polisens registrering av romer så tycker Jonas Sjöstedt att det behövs en särskild granskningskommission.

– För att det också handlar om ett politiskt ansvar. Om det finns kännedom om det här som har hänt så är det viktigt att reda ut om det har varit så eller inte, säger han.

– Detta är ett register på individer och familjer baserat på etnisk tillhörighet. Det är rasistiskt och strider mot svensk lag och Europakonventionen. Nu måste Polisen underställas en extern utredning , säger Thaher Pelaseyed, ordförande för Vänsterpartiet Göteborg.

Det är dessutom inte första gången i Svensk historia som just romer registrerats och inte heller första gången som myndigheter upprättat olagliga register på grund av etnicitet eller politisk åsikt.

– Europa har en mörk historia av registrering av människor utifrån deras etniska härkomst eller politiska åsikter. Polisens metoder är ett hot mot vår demokrati, avslutar Thaher Pelaseyed.

Frågan om registret över romer och eventuella brott begångna av poliser aktualiserar dessutom återigen den orimliga situation som råder när polisen själva utreder sina egna brott. En oberoende myndighet för att utreda poliser misstänkta brott vore naturligtvis det enda rimliga. Då skulle allmänheten i större utsträckning kunna lita på att utredningarna var korrekt gjorda än så som det är idag.

Läs också: Hur många romer finns i Sverige?På botten av det svenska klassamhälletHistorien upprepar sig,

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Annarkia, Röda Berget, Högberg, Petersen, Moberg, Westerholm, Moderata Karameller, Troberg, Internet Sweden,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements

6 Replies to “Oberoende utredning av polisens rasistiska register nödvändig”

 1. Det gäller ju att se sambanden.

  2009 i Staffanstorp (Lunds polisdistrikt) så är det ett dop i folkets hur med ca 300 gäster. Det kommer objudna gäster med släktskap till de som håller i dopet och det blir bråk. Skottlossning sker. Bilar kör in i varandra.

  Ingen vill vittna. Ingen har sett något.

  Polisen får på sitt bord detta ärenden med 300 personer. Deras uppdrag är ju att lösa detta brott. Att analysfilen blir 4000 individer är inte alls konstigt. Speciellt då alla släktband måste analyseras för att veta åt vilket håll det lutar och vem som var den som sköt.

  Om den här kontexten varit med så faller hela storyn. SÅ lägg gärna till dessa faktan och vi har inget rasistiskt register.

  1. Nu snackar du goja. I filen finns 1000 barn. De har knappast med saken att göra. Ska inte finnas där. I filen finns en mängd personer som sedan längeär döda. Det finns ingen anledning att ha dem där. I filen finns med bara för att de är romer. Det är rasistiskt och olagligt. Att ursprunget tillf ilen var en förundersökning förändrar inte detta.

   Men oavsett vad vi anser om registret i sig så är det bästa att tillsätta en oberoende utredning som får undersöka polisen hantering av sådant här. ATt låt polisen göra det själva fungerar definitivt inte.

Kommentarer inaktiverade.