Vetenskapen, islam och medeltiden

Abbas ibn Firnas och hans flygfärd på 900-talet

Abbas ibn Firnas och hans flygfärd på 900-talet.

En viktigt anledning till att vi idag har kännedom om Homeros verk och många gamla grekisk myter och sagor är att muslimska tänkare, bibliotekarier, historiker och vetenskapsmän bevarade dem för eftervärlden. Bland annat i Spanien. Men den tidens muslimska högkultur betydde mycket mer för den moderna utvecklingen i Västeuropa långt senare. För matematiken, utvecklingen av kameran och fotograferingskonsten, klockor, astronomi och mycket mer. Mycket av de verktyg som idag används inom läkekonsten utvecklades från början av muslimska läkare osv:

1001 Inventions handlar om den muslimska världens utveckling under det tidevarv när vi i norra Europa levde i ett så kallat medeltida mörker. Och uppfinningarna som sedan lagt grunden till våra moderna framsteg inom kemi, teknik, mekanik, medicin, arkitektur med mera.

I en av salarna får man till exempel möta läkaren Al-Zahrawi som skapade många kirurgiska instrument som används än i dag och som kom på att trådar från djurtarmar med fördel kan användas för att sy ihop sår eftersom de med tiden löses upp. Al-Battani var astronomen som beräkande solårets längd till 365 dagar, 5 timmar och 46 minuter med andra ord endast några minuter för kort.

[…]

Bäst insikter i den muslimska världens inflytande i vår vardag ges egentligen i en av Värmlands museums egna sidoutställningar till 1001 Inventions; en trappa upp visas bilder av den gamla museibyggnaden från 1929 jämte dito av Taj Mahal i Indien och effekten är slående.

Det finns mycket som vi tror kommer från Sverige eller nåt annat land i Europa som egentligen kommer från Mellanöstern. Som exempelvis runor, vikingarnas svärdssmide och kanske också Oden själv. Muslimer tycks inte heller vara nåt nytt för Sverige, utan de fanns kanske redan i Birka.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements