Sverige äger en miljon hektar jordbruksmark i Ryssland och Ukraina

Fast egentligen inte. Men ändå på nåt sätt. Svenskägda och delvis svenskägda företag äger och arrenderar ungefär en miljon ha jordbruksmark i Ryssland och Ukraina. Kinas köp- och hyrplaner när det gäller jordbruksmark i Ukraina framstår därmed inte som så otroliga eller märkliga så som media vill ge sken av. Utöver det äger svenska företag och privatpersoner också ett par hundratusen hektar skogsmark i österled.

Jordbruk

Kina har till att börja med hyrt (arrenderat) 100 000 ha runt Dnepropetrovsk i Ukraina. Planen är att det ska bli 3 miljoner hektar. Mer än vad de svenskägda företagen kontrollerar, men ändå inte så ofantligt mycket mer. I alla fall är det egentligen inget att uppröras eller förundras över. Mer än att det är fel att utländska företag kan göra vinster på jordbruk för export i fattiga länder.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements