Lundberg och Arpi visar sin okunnighet om vänstern

Ivar Arpi på SVD är en usel skribent. Lögner, rena fabrikationer, totala missuppfattningar, felaktig information osv sprutar ur hans tangentbord. I stort varje gång han använder datorn och tangentbordet. Nu senast handlar det om en bok som Johan Lundberg, tidigare på Axess, skrivit och som Timbro gett ut. Vad det verkar så har Johan Lundberg lidit av samma åkommor när han skrivit boken, men det vet jag förstå inte riktigt då jag inte läst boken. Ivar Arpi kan ju trots allt ha missuppfattat allt. Det tycks ju vara ett av hans vanliga problem så det vore kanske inte helt oväntat även i detta sammanhang.

Men låt oss gå igenom Ivar Arpis (och därmed sannolikt även Johan Lundbergs) senaste alster punkt för punkt. De påstår att Jan Myrdal fått allt fler efterföljare i den svenska vänstern. Vilket naturligtvis är dumheter. Karln tillhör en extremt liten minoritet av i huvudsakligen gamla män som tror att allt som vänjer sig mot USA är bra. De hyllar Assad och är förvisso obehagliga. Men nåt gemensamt med den svenska vänstern i stort har varken Myrdal eller hans likar. Jag begriper inte varifrån Lundberg och Arpi har fått sådana uppfattningar. Dumhet? Okunnighet? Eller försöker de sig bara på lite vulgärpropaganda?

Sen är Arpi och Lundberg uppröda över att fyra representanter för Vänsterpartiet inte kunde svara på vilket land som var mest demokratiskt. Kuba eller USA. Svaret är enkelt. Inget av länderna är vad man kan kalla en demokrati. Av helt olika skäl visserligen, men ändå. Däremot är jag säker på att det för en medelklassmänniska är bättre att leva i USA, medan det för en fattig är bättre att leva i Kuba.

Förstår då vänstern den antisemitiske franske mördaren Mohammed Merah men inte Anders Behring Breivik som Arpi och Lundberg hävdar samtidigt som de försöker få det till att vänstern inte tar avstånd från antisemitiska våldsdåd. Även här har de naturligtvis total fel, ägnar sig åt vulgärpropaganda eller ljuger rätt upp och ner. Självklart förstår vänstern både Breivik och Merah, självklart tar vänstern kraftigt avstånd från bägge två. Allt annat är lögn. Det kanske Lundberg och Arpi inte vet, de kanske tror på sig själva. I så fall är de okunniga och inkompetenta. Men kanske är det också så att mycket väl vet och därmed ljuger i rent propagandasyfte.

Inte heller begriper jag varför Arpi (och kanske också Lundberg) tycks göra Göran Greider och Åsa Linderborg till talespersoner för vänstern i stort. Greider är sosse och talar definitivt inte för vänster i stort. Inte heller Linderborg är nån ledande tänkare i vänstern och inte heller nån talesperson på något sätt. Det finns dock galningar som kallar sig vänster och som tycker Stalin var en reko kille. Det är samma gäng som hyllar Assad. En samling patetiska föredettingar och deras anhängare handlar det om. Inte direkt representativa för vänstern i stort. Jag har aldrig sett Linderborg som en av dessa galningar. Men den vänster jag känner till har inte mycket till övers för Stalin. Det gäller större delen av den svenska vänstern. Arpi och Lundberg är helt enkelt ute och cyklar när de försöker framställ vänstern som Stalin-vänner.

Dessutom tycks Lundberg och Arpi anse att nån vid namn Sara Stridsberg är nån slags talesperson för vänstern. Jag vet inte vem hon är och jag är ju i allra högsta grad en centralt placerad svensk vänsteraktivist. Mattias Gardell är däremot så vitt jag vet vänster, men han är inte en centralt placerad vänsterperson, har ingen ideologisk betydelse och har helt klart förvirrade åsikter om en del muslimska organisationer. Inte heller Gardell är alltså på något sätt representativ för svensk vänster och inte heller nån ledande företrädare. Han företräder enbart sig själv.

Men ja, Gardell  är inblandad i en del märkliga sammanhang tillsammans med en del märkliga personer, men det mesta av det som Arpi och Lundberg tar upp om konstiga muslimska föreningar har inget som helst med svensk vänster att göra. Inte heller den i texten nämnda Fatima Doubakil kan anses vara nån företrädare för vänstern i Sverige på nåt sätt. Det är inte heller Etembwa Sabuni. Den sistnämnde är väl inte ens vänster i nån som helst betydelse eller mening.

Stycket om Gardell, Sabuni, Doubakil och Awad beskriver inte nånting som har med svensk vänster att göra utan nånting som har med Lundbergs och Arpis förvrängda bild och totala missuppfattningar om svensk vänster att göra. Okunniga människor ska inte skriva böcker eller ledare. Det blir bara lögner och pannkaka av alltihop när sådana som Lundberg och Arpi skriver som sådant de inte vet nånting om.

Till slut, ja det finns vänstermänniskor som ursäktar fundamentalistisk islam och vad den gör och sysslar med. Men de är i försvinnande minoritet i den svenska vänstern. Inget av det Arpi tar upp visar nånting annat. Sannolikt inget i Lundbergs bok heller. Helt enkelt för att Lundberg och Arpi totalt saknar kunskap om den svenska vänstern och därför hittar på vilka som är vänster, vilka som är talespersoner för vänstern och vad vänstern tycker. Arpi ljuger alltså som vanligt. Av dumhet, i propagandasyfte eller på grund av inkompetens är oklart. Lundberg ljuger förmodligen i propagandasyfte och på grund av en skriande okunskap.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  1. Det var bevisligen långt färre som försvarade Lars Vilks, jämfört med de som försvarade Saliman Rushdie 20 år tidigare. Så i det avseendet har Jan Myrdal (som vägrade försvara Rushdies yttrandefrihet) bevisligen fått fler efterföljare/sympatisörer/likasinnade med tiden.

    Lundberg definierar ”vänstern” som ”akademiker, journalister och kulturskribenter”. Det är inte SKP, V eller andra partier/politiker han skildrar, utan nätverk mellan folk som (primärt) står utanför partipolitiken. Har Anders så bra koll på vilka som finns i dessa tre grupper att han kan avfärda Lundberg som okunnig i frågan? Och Göran Greider samt Åsa Linderborg har stort inflytande på den svenska debatten – vilket är ljusår viktigare än om de är ”sossar” istället för ”vänster”.

    • Det där är ju dumheter. Rushdie är inte rasist. Det är Lars Vilks är rasist eller uppfattas som rasist. Alltså är det självklart att den förstnämnde får fler försvarare. Det har inget med Myrdal att göra. Er logik är helt utan rim och reson. Myrdal är en idiot som i princip ingen i vänstern bryt sig om. Det vet jag, medan du ju inte vet ett skit om vänstern. Linderborg har inte så stort inflytande som du tycks tro. Du tror det för att du inget vet om vänstern. Göran Greiders inflytande är ännu mindre.

  2. Pingback: SVD:s förvirrade ledarsida | Svensson