Grekland – krisens effekter

KaosBoknytt
Kaos
Alexandra Pascalidou
Bokförlaget Atlas

Grekland – krisens effekter

Jag läste Alexandra Pascalidous bok, Kaos – ett grekiskt krislexikon parallellt med Kajsa Ekis Ekmans bok Skulden – Eurokrisen sedd från Aten. Bägge böckerna lämnar mig ingen ro. De känns ofullständiga och tröstlösa på nåt sätt.

Men, nu först om Pascalidous bok. En personlig bok som beskriver vardagskorruptionen i Grekland, som ger denna korruption en del av skulden för Greklands ekonomiska läge och katastrofala sociala situation. Även om hon också hävdar att finns det korruption i toppen så kommer det att skapa korruption även i lägre samhällsskikt. Det går inte att upprätta nåt samhällskontrakt i en sådan situation.

Det är en personlig bok som närgånget beskriver livet för Greklands medel- och överklass. Hur krisen skickat en del av dem ner i gyttjan, men också om hur flertalet av de som har resurser vandrar igenom krisen utan egentliga problem. Men boken beskriver också konsekvenserna för fattiga och fascismens framväxt i form av våldsamma Gyllene Gryning. Det är en bok om konsekvenserna av finanskrisen och Greklands kollaps för vanligt folk, främst medelklassen, men även för de rika och för en del fattiga. Intressant på sitt sätt, men för mig inte riktigt tillräckligt. Bortom det personliga och beskrivande verkar dock Pascalidou förvånansvärt naiv och okunnig.

Jag tror inte man enbart ska läsa denna bok om man vill förstå vad som händer i Grekland. Den känns alltför summarisk och personlig. Den gör nedslag lite här och där. Sammanhangen försvinner och framförallt presenterar den en bild av Grekland och grekerna som känns hopplös. Det känns till och med som om Pascalidou föraktar en del av de greker som misslyckats, de som är fattiga och pressats ner i rännstenen. Det känns inte riktigt bra. Snarare fördomsfullt. bekräftar en del av de värsta fördomar folk har om greker. Boken lämnar en obehaglig eftersmak.

Samtidigt tycker jag inte där en helt igenom dålig bok. Den ger en personlig inblick i grekiskt liv, kring grekisk kultur och korruption så få andra än en som levt i det kan lämna. Men den bör läsas ihop med andra böcker, som exempelvis Kajsa Ekis Ekmans bok Skulden – eurokrisen sedd från Aten, och dessutom kanske kombineras med ordentliga politiska analyser.

Läs mer: Knuff, Högberg, ETC, Kulturen, Bang, Flute, DN, Fokus, Resumé

Intressant?
Mer om Grekland: SR1, 2, 3, SVD1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Köp ”Skulden” från Bokus

Köp ”Skulden” från Adlibris 

Köp ”Kaos” från Bokus

Köp ”Kaos” från Adlibris 

Advertisements

One Reply to “Grekland – krisens effekter”

Kommentarer inaktiverade.