Fejkat pressmeddelande för att möjliggöra börskupp

Ett falskt pressmeddelande skickades ut av Cision. Meddelandet gick ut att Samsung skulle köpa företaget Fingerprint Cards. 20 minuter steg börskursen för Fingerprint Cards med 50% innan handeln stoppades. Även i konkurrerande bolag steg kurserna kraftigt och handeln i Precise Biometrics fick också stoppas tillfälligt. Alla affärer som gjordes under tiden som pressmeddelandet var känt har ogiltigförklarats. Men de som låg bakom kan ändå ha tjänat stora pengar. För de kan ha spekulerat i aktier i bolag i samma bransch men i nåt annat land:

Günther Mårder, sparekonom på banken Nordnet, kallar det en skandal som skadar förtroendet för handeln på börsen att pressmeddelandet slank igenom, och säger samtidigt att det är ett mycket utstuderat bedrägeri.

—  Det här är, tror jag, en djupt utstuderad brottslighet där aktören med största sannolikhet agerat finansiellt på den falska informationen. Då innebär det att man inte gjort det i Fingerprint, utan i en närliggande konkurrent, kanske i Precise biometrics, men ännu mer troligt i en närliggande konkurrent utomlands, utanför den svenska övervakningen, och på så sätt kan man göra fantastiska vinster.

Det är ju märkligt att det faktiskt går att göra så här. För uppenbarligen kan inte Cision ha kollat att den som skickade pressmeddelandet faktiskt hade nåt med Fingerprint Cards att göra. Eller var nån på Cision inblandad i det hela? Det hela har polisanmälts och Ekobrottsmyndigheten (EBM) misstänker grovt svindleri.

– Vi ser allvarligt på det inträffade och förundersökning om grovt svindleri har inletts, bekräftar Olof Kronlund, vice chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten.

Det misstänkta svindleriet i Fingerprint Cards kommer efter att en konkurrent, Validity, köpts upp av Synaptics samtidigt som en ny konkurrent börsnoterats i Norge, Next Biometrics. Validity och Synaptics är samarbetspartners med Samsung. Dessa två händelser tycks ha påverkat börskursen i Fingerprint Cards negativt. Något som någon uppenbarligen ville förändra genom det falska pressmeddelandet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Fejkat pressmeddelande för att möjliggöra börskupp”

Kommentarer inaktiverade.