Donsötank

Del 4 av 12 i serien Donsö

DonsötankRederi AB Donsötank startades 1953. Idag har rederiet 1 bulklastfartyg och fem tankers samt cirka 140 anställda. Tidigare hade Donsötank samarbete med Broströms, en del av Mærsk-koncernen, som tidigare hade kontor i Göteborg. Detta samarbete har upphört. Donsötank har ett antal dotterbolag, managementbolaget Navix Maritime Chartering AB är ett och Jahre LNG AS i Norge ett annat. I motsats till många andra redare på Donsö så är Donsötanks fartyg svenskflaggade.

Andra bolag som sannolikt har samma ägare som Donsötank är Credo AB och Donsö Ship Managment AB. Styrelserna i företagen innehåller nämligen i stort sett samma personer som Donsötank. Ordinarie ledamöter i Donsötanks styrelse är Roger Nilsson, John Ingvar Lorensson, Inga-Berit Kristensson, Henrik Lorensson och Anders Olsson. En lång rad släktingar till dem är suppleanter. VD Roger Nilsson är den andra generationen i familjen som är verksam i företaget:

Lilla frireligiösa Donsö kan vara ett av världens mest rederitäta samhällen. Och av öns nära 1 500 invånare sysselsätts majoriteten inom tankrederinäringen – eller i företag som är direkt beroende av rederierna.
–Det började när oljehandeln kom igång. Då började våra förfäder att frakta olja och sedan har det grenat ut sig, säger Roger Nilsson, vd för Donsötank, som tar emot i det gamla vadbinderiet i hamnen som byggts om till kontor för företagets nio anställda.
Av dem bor åtta på ön och samtliga är familjemedlemmar.

[…]

–Vi har ett samarbete när det gäller inköp av förnödenheter till våra båtar. Annars är vi konkurrenter. Men inte arga konkurrenter, säger Roger Nilsson.
Han är andra generationen som driver Donsötank. Från början är han tekniker och har jobbat på sjön ända till 2002 då han tog över som vd.

[…]

–Våra fartyg är moderna. Vi ser på varandra och då blir det en liten tävlan om vem som har bästa fartyget, säger Roger Nilsson.
Men trots goda affärer är det inte tal om någon lyx på Donsö. Inga vräkiga hus
eller bilar. Det har man lärt sig av tidigare generationer.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Furetank – HöglundSwedia Shipping >>
Advertisements