Allbäck fälld för mutbrott

Byggmästare Stefan Allbäck fälldes igår i Göteborgs tingsrätt för bestickning, dvd mutbrott. Han dömdes till villkorlig dom och böter. En rimlig dom som jag ser det. Men försvarsadvokaten är förstås missnöjd:

Allbäck frias från anklagelserna om försvårande av skattekontroll och eftersom åtalet om bedrägeri lades ned under rättegången fälls byggsmästaren enbart på en av tre ursprungliga åtalspunkter.

Domen upprör Allbäcks försvarare Christian Olsen, som anser att hans klient borde ha friats helt.

– Jag har en känsla av att tingsrätten gärna ville döma Stefan, säger Olsen.

Varför tror du det?

– Jag kan bara spekulera, men jag tror att tingsrätten låtit sig färgas av all den uppmärksamhet som fallet fått framför allt i medierna. Jag tror inte att man kunnat låta bli att påverkas av det och att man kände att det skulle vara för mycket att ogilla åtalet helt. Icke desto mindre, ur ett rättsligt perspektiv är det här oriktiga domskäl.

Domen mot Stefan Allbäck är en av få fällande domar i den stora göteborgska muthärvan, eller muthärvorna som det ju egentligen är då det handlar om flera av varandra oberoende fall.

Från början handlade målet om bedrägerier i miljonklassen, men när det väl var dags för rättegång så handlade det enbart om mindre saker som pianoflytt, städning och installation av en värmepump till ett värde av drygt 30.000 kronor samt markiser till Marcus Allbäcks villa för ungefär lika mycket. Att åtalet inte inbegrep mer berodde på att det inte gick att bevisa några fler oegentligheter på grund av undermålig bokföring och redovisning i Göteborgs kommun.

Förutom Allbäck dömdes också en numera pensionerad kommunal tjänsteman för mutbrott och tre hantverkare för bestickning.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements