Stora variationer när det gäller skottlossningar

När det gäller skottlossningar så är det stora variationer från år till år och från område till område. De allra flesta skottlossningar handlar om uppgörelser mellan kriminella. Hur många det blir beror därför på om det för tillfället finns någon konflikt mellan kriminella gäng eller inte samt vilka gäng det handlar om. Sådana konflikter kan röra sig om territoriell kontroll, konkurrens om knarklangning, personliga konflikter, status, heder, konflikter om hur byten från rån ska delas osv. Vissa år leder skottlossningarna till många döda, andra år är det inte lika många.

I Göteborg har det varit cirka 50 skottlossningar per år de senaste tre åren, med relativt få dödade åren 2011 och 2012, men fler i år. Åren 2006-2009 var det lika många eller fler dödade som i år och fler eller lika många skottlossningar. Då var det främst nordöstra Göteborg som var drabbat av konflikten mellan kriminella, nu är det främst Biskopsgården, andra år har det varit Backa eller Bergsjön. Eventuellt kan ju också mordet som ägde rum i Falkenberg igår ha samband med de just nu pågående öppna gängkonflikterna i Göteborg.

I Stockholm uppger polisen att det finns en konflikt mellan kriminella grupperingar i Hässleby-Vällingby (stadsdelarna Hässelby gårdHässelby strandHässelby villastadGrimstaKälvestaNälsta,RåckstaVinsta och Vällingby) i nordvästra Stockholm som lett till många skjutningar. Eventuellt kan den senaste skottlossningen i Tensta också ha samband med denna konflikt. Hässelby-Vällingby är det område som drabbats av klart flest skottlossningar i Stockholm under det senaste året. Näst flest har det varit i Botkyrka i sydväst där polisen anser att förgreningar av Södertäljenätverket är verksamma.

Det finns i Sverige en liten ökning av antalet våldsbrott som är gängrelaterade, men samtidigt en kraftig minskning av våldsbrotten totalt. Ingen större ökning vad det gäller skjutvapenmord eller användingen av skjutvapen har förekommit de allra senaste åren. (Källa: Brå) Det gynnar följaktligen ingen att hetsa upp sig och kräva hårda tag. Hårda tag hjälper nämligen inte. Det som krävs är jobb, inte bisarra förslag på hårdare straff eller att ta bort folks försörjningsstöd om de säger nej till jobb som inte finns.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!