Åtal för svindleri och insiderbrott i vinbolaget Cefour

Del 3 av 16 i serien Ekonomiska fifflare

Idag har Ekobrottsmyndigheten väckt åtal vid Stockholms tingsrätt avseende svindleri och insiderbrott. Företrädare för vinbolaget Cefour åtalas för att med hjälp av vilseledande information, höjt aktiekursen i bolaget och därefter gjort en vinst på drygt 6 miljoner.

Åklagaren menar att en person i Cefours ledning gemensamt och i samförstånd med två andra personer utanför bolaget, skickat ut ett pressmeddelande med vilseledande information om att ett kroatiskt bolag förberett ett bud på Cefour. Informationen i pressmeddelandet resulterade i en ökning av Cefours aktiekurs på 52,4 %. Därefter sålde en av de åtalade aktierna och de inblandade gjorde en vinst på drygt 6 miljoner. Idag väcks åtal vid Stockholms tingsrätt.

– Det är viktigt för förtroendet för aktiemarknaden att de som begår insiderbrott på olika marknadsplatser blir lagförda. En fällande dom sänder en tydlig signal om att denna typ av brott kan få allvarliga konsekvenser för inblandade personer, menar kammaråklagare Arne Fors vid finansmarknadskammaren på Ekobrottsmyndigheten.
Åtalet omfattar tre personer, varav en inom Cefour, och gäller grovt svindleri, grovt insiderbrott och grovt bokföringsbrott. Maxstraffet för grovt svindleri är 6 år. I samband med utredningen har EBM säkrat brottsutbyte på cirka 4,4 miljoner.

Ekobrottsmyndigheten/Svensson

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Manipulationer av börskurser uppenbarligen tillåtetLa Reine-mannen åtalad för bedrägeri >>
Advertisements

One Reply to “Åtal för svindleri och insiderbrott i vinbolaget Cefour”

Kommentarer inaktiverade.