Blonda romska flickan i Grekland – ingen kidnappning, inget oegentligt

Polisen i Grekland hittade en blond flicka hos ett par mörka romer. Polisen blev misstänksams, tog med sig flickan och DNA-testade. Flickan var inte släkt med sina föräldrar. Flickan omhändertogs. Paret som tog hand om flickan fängslades. Spekulationerna gick vilda. Kidnappning? Människohandel? Det var inget av det. Det enda övergrepp som tycks ha förekommit i detta fall är den grekiska polisens och statens övergrepp mot flickan och hennes fosterföräldrar, de enda föräldrar flickan känner till. Liknande övergrepp begicks även på andra håll efter att fallet i Grekland spritts över Europa.

De biologiska föräldrarna, också romer, som numera bor i Bulgarien i extremt fattiga förhållanden lämnade flickan redan som spädbarn till de personer som faktiskt uppfostrat flickan och i vilkas vård den grekiska polisen fann flickan. Naturligtvis var det ingen formellt laglig fosterbarnsplacering eller adoption, men det finns ju idag ingen som helst anledning att flickan skulle tas bort från de personer hon uppfattar som sin familj. Det vore nämligen ett övergrepp.

Hela ärendet och den stora uppmärksamheten är i själva verket ett klassiskt utbrott av antiziganism. Rasism.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Göteborg 9 november: Fackeltåg mot antiziganism.

Advertisements