Det är inget fel med bilder på nakna flickor

Det är inget fel med bilder på nakna barn, flickor och pojkar. Inget fel med nakna barn, pojkar och flickor, på en badplats. Inget fel med nakenhet överhuvudtaget. I rätt sammanhang, på rätt plats och rätt situation. Vilket naturligtvis är olika från fall till fall. Beror på hur bilden ser ut, syfte och var den finns.

Men man undrar ju vad det är som Malin Ullgren får för bilder och tankar i sin hjärna när hon ser bilder på nakna flickor. Malin Ullgrens mentala hälsa verkar onekligen lite oroande. Vi kan inte styra över människors tankar och det finns säkert människor som tänker mindre trevliga saker när de ser bilder på nakna flickor. Så länge det bara är tänkt är det ofarligt och inget vi ska bry oss om.

Vi ska inte heller låta oss eller våra tankar styras av de få som inte har ett naturligt förhållande till nakenhet på det sätt som Malin Ullgren gör. Det innebär ju att vi själva blir en del av problemet. Vi anpassar oss och anpassar vår social miljö till människor som inte är riktigt friska. Det är inte ett rimligt förhållningssätt till nakenhet, nakenbilder, nakenbilder på barn eller nakna barn.

Men skulle jag om jag varit gallerist ha valt just en tavla med nakna barn som reklamtavla. Knappast. Det är ett dåligt val. Nakenhet i fel sammanhang som jag ser det. Galleristen i detta fall tycks inte se det så. Det är ur min synpunkt spekulativt och på det sättet kan det kritiseras. Men. Det finns ingen anledning att hetsa upp sig över det. Ingen anledning att överreagera på det sätt Ullgren gör. Nakenbilder på flickor och barn är inte per definition barnpornografi. Men det tycks det vara i Ullgrens hjärna. Inte bra för Ullgren, inte bra för nån.

Hur det står till i den aktuelle fotografens (David Hamilton) hjärna vet varken Ullgren eller jag. Men bilderna kan vi ju se. Kanske tar han generellt bilder som kan kritiseras utifrån olika aspekter. Spekulativt? Sannolikt. Kanske har bilderna en tveksam estetik. Det är möjligt (jag har inte sett några av hans bilder). Men Ullgrens utbrott tycks inte handla om det. Det är för rapsodiskt. För kort. Till formen är det istället ett indignerat moraliskt utbrott över nakenbilder och nakenhet.

Vad tänker du när du ser bilden som Malin Ullgren upprörs över? Att det är en bild på nakna flickor, nakna barn. Kanske en vacker bild. På fel ställe visserligen. Eller tänker du nåt annat? Vilket Malin Ullgren ju tycks göra. Vilket kanske säger mer om henne än om något annat eller någon annan. Har hon tänkt på det?

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements