Lysande islambok

IslamBoktips
Islam
Karen Armstrong
Forum

Lysande islambok

Jaha, ännu en islambok tänkte jag. Men glöm allt jag sagt om andra böcker. Denna bok är den absolut bästa kortpresentation av den islamska religionen jag någonsin läst. Under 200 sidor och sprängfylld med kunskap och insikter. Ännu en succé för den kända religionshistorikern och ex-nunnan Karen Armstrong, som lyckas närmas sig islam utan västliga utifrånögon.

Hon är passionerad i sin vilja att visa på islams arv av tolerans, pluralism, ”demokrati”, kvinnofrigörelse, realistisk kompromissvilja, kulturell blomstring, vetenskap, jämlikhet, social rättvisa och globalism. Fundamentalism är bara en sida av islam – som i alla andra religioner. Bra översikter via kartor, historiekronologi, persongalleri och litteraturlista.

När Armstrong skriver om islams krock med Västerlandet blir det så bra och spännande att jag sträckläser boken som en deckare. Och visst har hon rätt i att islam kan moderniseras – om det får bygga på sina kulturella rötter. Det fick inte den muslimska världen göra eftersom moderniseringen kom i form av europeisk ockupation och kolonialism.

Men. Ibland slår hon över i välvilja. För slöjan är inte bara kulturarv utan även kvinnoförtryck. Khomeini var en förtryckare rakt av. Fundamentalism är mest problem. Och även om islam vill skapa ett samhälle präglat av broderskap och social omsorg, så är det ett demokratiskt problem att islam har svårt att skilja på religion och politik.

Hans Norebrink

Läs mer: Google1, 2Goodreads, LM, Boksidan, Dagens Bok, DN, FoF,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Lysande islambok”

  1. Men framförallt är det också kvinnoförtryck att inte tillåta slöja också, Ständigt dessa män som vill bestämma över kvinnors klädsel.

Kommentarer inaktiverade.