Myndigheters felaktiga varningar är ett problem

Det blåste igår och i natt. Nån allvarlig storm var det dock inte. I alla fall inte i Göteborg och på de flesta håll i Sydsverige. Myndigheter och media har utan tvekan överdrivit riskerna med det oväder som kom in i landet igår. Att media överdriver är en sak (de vill bara tjäna pengar och är som vanligt inte tillförlitliga), att myndigheter gör det är en annan sak, ett problem. Det fanns uppenbart ingen anledning till de varningar och till alla inställda tåg, för tidiga stängningar av arbetsplatser och annat som ägde rum i hela södra Sverige. I Skåne var det värre, där tycks det ha blåst lite mer, och där kanske de vidtagna åtgärderna var rimliga. Men här kring Göteborg var de inte rimliga eller vettiga för fem öre.

När myndigheter går ut med felaktiga varningar och felaktig information samt vidtar uppenbart överdimensionerade åtgärder är det inte bra. Det minskar förtroendet för myndigheter. Det minskar deras trovärdighet. Sådant är inte bra för ett samhälle. Detta är inte den första storm där myndigheterna kraftigt överskattat eller överdrivit farorna. Men det värsta exemplet vi sett på detta hittills var svininfluensaepidemin för några år sen. En relativt oförarglig variant av influensa ledde till hysteri, onödiga massvaccinationer och onödiga kostnader för samhället.

Att järnvägen inte vågar köra sina tåg vid minsta lilla störning är inte heller bra. Det visar att järnvägsbolagen och Trafikverket sannolikt är medvetna om järnvägssystemets undermåliga tillstånd på grund av bristande underhåll. Ett bristande underhåll som i sin tur beror på uppstyckning, avreglering och privatisering. Konsekvensen av bristande underhåll är att järnvägen inte tål några extra påfrestningar. Med det väder som var i Göteborg igår fanns det ingen som helst anledning att ställa in kollektivtrafik av nåt slag. Kanske fanns det i Skåne, men inte här och sannolikt inte i större delen av södra Sverige.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Myndigheters felaktiga varningar är ett problem”

  1. Om du sitter i Göteborg där det inte har blåst, så kanske du inte ska uttala dig om saker du inte vet något om. I Skåne var alla varning befogade utan tvekan. Om de inte hade ställt in tågen hade ju idioter ju åkt ändå, för folk har inget folkvett, utan då hade de istället blivit sittande i tåg utan el, värme, fungerade toaletter eller mat. Fan, vad irriterad jag blir på folk som du!

    1. Jag är inte kritisk mot insatserna i Skåne. Du kanske borde läsa lite noggrannare och tänka efter ordentligt innan du författar en kommentar.

Kommentarer inaktiverade.