Svenskarna i Chicago

Del 11 av 11 i serien Chicago

Tove Livendahl i SVD skriver idag om svenskarna i Chicago. Staden var en gång den absolut största bostadsorten för svenskar som emigrerat. Från början bodde svenskarna nere vid Chicagoflodens norra strand, ungefär precis där floden delar sig. Allt eftersom tiden gick flyttade de norrut längs med Clark Street. Efter ett tag bodde de flesta svenskar i det som idag är Lakeview. I Lakeview bor min äldsta dotter idag. I den del som har en stor judisk befolking, East Lakeview (också kallat Boystown), där där en av de viktigaste affärsgatorna faktiskt heter Broadway. Min dotter är alltså en av de svenskar som lever i dagens Chicago. Hennes arbete är i en byggnad, Merchandise Mart, som ligger ungefär där svenskarna bodde från början.

Lakeview

Lifvendahl besöker Chicago och den stadsdel där svenskarna hamnade efter de bodde i Lakeview, Andersonville. En stadsdel där en person från Greenpeace ville prata med mig på gatan en gång när jag var där. Den första frågan han ställde var vad jag hette. Jag sa att stadsdelen hade mitt namn. Han fattade ingenting. Han var inte därifrån så jag fick förklara. Lifvendahl var utanför Swedish American Museum som ligger i stadsdelen. Det var stängt när hon var där. Museet grundades av storebrodern till min svärfars bästa vän. Kopplingen mellan museet och Göteborg är alltså rätt stark. Samma är det med flera av de svenska vänner min äldsta dotter har i Chicago. De har kopplingar till Göteborg och flera av dem känner eller har gemensamma vänner med andra medlemmar i min frus släkt.

Det finns enligt folkräkningar uppemot 50 000 människor i Chicago som betraktar sig som svenskar/svenskättlingar.  De flesta kan förstås inte prata svenska, men det finns gott om personer med svenska efternamn i staden. Svenska kan dock mina barnbarn prata. Ganska säkert säger att de är svenskar om nån skulle fråga dem om deras nationalitet.

För att hitta saker med ordentliga nutida svenska kopplingar måste man emellertid bege sig ännu längre norrut i Chicago än Andersonville. Till North Park. Där finns ett universitet, North Park University, med starka kopplingar till Sverige och pingstkyrkan. I stadsdelen finns också ett av Chicagos bättre och större privata sjukhus som drivs utan vinstintresse, Swedish Covenant Hospital.

Lifvendahl tycks utan tvekan ha missat en hel del av det som finns i Chicago och har också missat det faktum att stans största varuhus har ett svenska namn, Nordstroms, vilket också den största apotekskedjan, Walgreens, har. Ett av Chicagos största byggbolag heter Berglund och så där fortsätter det. Hade hon tagit en utflyktsbåt på Chicago-floden hade kanske åkt med Wendella (Vendela) Tours, som har en svensk flagga som den av sin symbol, grundades av en svensk och har svenskättlingar som ägare.

Läs också: Ett annat USA – det fattiga USA, Chicago – svenskstaden, Hemmapremiär och inte tillstymmelse till bråk

Intressant?
Bloggat: Badlands,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Hemmapremiär och inte tillstymmelse till problem eller bråk
Advertisements