Riskkapitalbolag köper upp hamnbolag

Del 12 av 12 i serien Riskkapitalbolagen

Adelis Equity Partners Fund I AB (“Adelis”) och Logent ABs (”Logent”) företagsledning har tecknat avtal om att tillsammans förvärva Logent, ett ledande företag inom transport- och logistikbranschen i Sverige och Norge, från bolagets två grundare och Inter IKEA Investments AB.

Logent grundades i Stockholm 2006 genom en sammanslagning av två konsultorganisationer och har de senaste fem åren haft en försäljningstillväxt på cirka 60% per år, både organiskt och genom strategiska förvärv. Logent sysselsätter totalt ca 3500 personer i Sverige. Bolaget är verksamt inom bemanning, konsult, tullhantering och freight management samt hamn- och kombiterminaler. Alltihop inom transport- och logistikområdet. I Göteborg driver företaget bilhamnen och i Stockholm stuveriet.

Adelis är ett nytt riskkapitalbolag som bildades förra året och vars förvaltningsbolag ägs av Jan Åkesson och Gustav Bard. I styrelsen är dessutom Johan Seger suppleant. Förvärvet av Logent tycks vara bolagets första förvärv och det första förvärvet med tillgångarna i Adelis Equity Partners Fund I AB. Investerare i fonden är främst pensionsfonder, försäkringsbolag, andra riskkapitalfonder och stiftelser. Totalt finns 3,7 miljarder SEK i fonden.

Jan Åkesson var tidigare verksam i riskkapitalbolaget Triton:

Adelis Equity partners är ett relativt nystartat bolag (2012) men flera av huvudaktörerna är kända i branschen sedan tidigare, bl.a. i bolag som anklagats för att snabbt pumpat upp värdet på olika företag och sedan sälja dem igen. Jan Åkesson, Co-Managing Partner för Adelis, uttalar sig i dagens pressmeddelande. Han var tidigare en av de huvudansvariga på riskkapitalbolaget Triton. I samband med vanvårdsskandalerna kring det privata vårdföretaget Carema cirkulerade Triton, såsom vårdbolagets ägare, mycket i media. Förutom kritiken mot vad som sågs som osunda vinstmaximeringsambitioner inom välfärden, jagades bolaget även för att ha smitit från skatt. Svenska Dagbladet skrev så sent som den 23:e oktober i år att Skatteverket överväger att kräva Triton på 27 miljoner kronor för icke inbetalda arbetsgivaravgifter för perioden 2007 till 2009, då Åkesson var Tritons VD.

”Vi är mycket imponerade av Logents utveckling sedan det grundades av Lars-Göran Ahlberger och Peter Fräjdin. Bolaget har ett unikt kunderbjudande, en imponerande kundbas och en enastående plattform för tillväxt” kommenterar Jan Åkesson, Co-Managing Partner i Adelis.

”Jag ser fram emot ett nära samarbete med Adelis för att förverkliga våra tillväxtplaner. Deras erfarenhet från tidigare investeringar inom tjänstebolag och i logistiksektorn i kombination med starka finansiella resurser möjliggör för oss som bolag att ta nästa steg” kommenterar Michael Arvidsson, VD för Logent AB.

I samband med förvärvet kommer Mats Jönsson att bli styrelseordförande i Logent. Mats Jönsson har tidigare bl.a. varit VD i Coor Service Management.

Adelis skiljer sig från Triton på så sätt att Adelis är ett svenskt företag som har fonder som också hör hemma i Sverige, Triton är ett brittiskt bolag med verksamhet i Sverige och fonder i skatteparadis.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Axcel – Danmarks största riskkapitalbolag
Advertisements