Den mörka sidan av klädindustrin

Högt pris för klädkedjornas billiga kläder


De globala klädföretagens affärsmodell och utnyttjande av låglöneländer ratas i ny film från svenska modeföretaget Tailor Store. Problemet är företagens jakt på stora vinster vilket leder till usla arbetsförhållanden och stora miljöproblem.
– För billiga kläder i standardstorlekar betalar andra ett väldigt högt pris, säger Jan Höjman, vd på Tailor Store.

I filmen beskrivs de globala klädjättarnas jakt på stora vinster som det stora problemet. Det leder till usla arbetsförhållanden för textilarbetare i låglöneländer och att klädföretagen syr upp kläder på spekulation. Det i sin tur leder till att över fem miljoner ton textil slängs i Europa varje år. Resultatet är stor miljöpåverkan.

– De globala jättarna tänker mer på profit än på fit. Det leder till usla arbetsförhållanden i låglöneländer och stor miljöpåverkan. Uppemot 40 procent av handlade standardstorlekar returneras, vilket betyder att kostnader måste kapas på andra sätt. Det har blivit en ond spiral, säger Jan Höjman.

Den senaste tiden har media rapporterat om dåliga arbetsförhållanden för textilarbetare. Det har skrivits om löner som understiger 300 kronor i månaden, fabriker som rasar samman vilket lett till 100-tals dödsfall och kläder som slängs för att efterfrågan varit felberäknad.

Med sin film hoppas Tailor Store att problemen ska uppmärksammas och att konsumenterna ska börja shoppa mer medvetet. I takt med det hoppas företaget att de globala jättarna tar sitt förnuft till fånga.

– Har vi, ett litet modeföretag från Sverige, hittat en lönsam väg för både miljön, våra anställda och slutkonsumenten måste även mångmiljardföretagen inom textilindustirn kunna göra det.

Se filmen här.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

TailorStore säljer bland annat Skräddarsydda Skjortor – 200 kr att handla för. Bli nykund och få 200 kr att handla för

Advertisements