Mensa – en förening för nördar

Det finns många människor som får höga resultat på IQ-tester. Men bara en del av dem kommer på tanken att vara med i en förening för folk med hög IQ. Det är folk med hög IQ som sannolikt också har nån diagnos av autismspektratyp (asperger, högfungerande autism etc).

Det är uppenbart att så är fallet när man läser reportage om Mensa och recensionerna av Linda Leopolds bok om föreningen för människor med hög IQ. Det handlar om en samling nördar med olika grader av socialt handikapp som gör att de faktiskt inte klarar sig så bra i livet. Något som är vanligt för personer autismspektradiagnoser. Jag är också säker på att många av de personer som gått med i Mensa inte själva har förstått att de sannolikt har en diagnos.

Sen kan man ju också ifrågasätta begreppet IQ, de metoder som används för att mäta IQ och nyttan av den typen av mätningar. Eller är det ens bra att ha hög IQ?

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 1. Jag kan tänka mig att det var lite så Pol Pot rättfärdigade att ha ihjäl den högst utbildade delen av befolkningen. Det börjar med en avundsjuka som sedan övergår i en bild av gruppen som bestående av dåliga människor med en på tok för positiv bild av sig själva. Ju mer man tänker på det, desto grövre problem har gruppen. Detta fortsätter ända till dess att man övertygat sig själv att man i själva verket gör både de och mänskligheten en tjänst genom att helt enkelt slå ihjäl dem.

  Du borde istället lägga din tid på att förbättra ditt eget liv. När du väl är nöjd med livet kanske du inte känner samma behov av att svartmåla grupper som på ett eller annat sätt har något som du inte har.

 2. Du fäller omdömen om Mensa-medlemmar utan faktaunderlag. Om du läser Leopolds bok säger hon tvärtom att hennes (och dina) fördomar kom på skam. Inlägget säger en hel del om dig själv och väldigt lite om medlemmarna.

  • Nej, det gör jag inte. Jag klarar Mensatestet utan problem trots att jag är 57 år. Jag är är aspberger. Det är inget fel på det och det är uppenbart från boken att recensionerna och intervjuerna stämmer bar överens med boken. Mensamedlemmar är utifrån boken, recensionerna och intervjuer i stor utsträckning nördar. Inget fel med det. För mig är det bara ett konstaterande, ingen värdering som det tycks vara för dig.

   • Jag riktade mig till Svensson, inte till dig. Men naturligtvis får även du svara!

    Jag får modifiera mitt påstående. Jag hittar ingenstans i Leopolds bok (utan att ha dammsugit den) att Mensa till stor del skulle utgöras av nördar, eller personer med diagnoser.Hittar inget i boken som vare sig klart bekräftar eller dementerar Svenssons påstående. Så vi får konstatera att han påstående saknar underlag.

    Dock tror jag att Asbergers är överrepresenterade bland intelligenta, kanske även i Mensa. Dock utgör dom ändå en minoritet, eftersom Asbergergruppen är liten.

    Att dom flesta Asbergare är intelligenta betyder inte nödvändigtvis att dom flesta intelligenta är Asbergare.

    Han fäller omdömet att Mensamedlemmar överlag saknar sjukdomsinsikt. Vore kul om Svensson kunde styrka påståendet, eller är det fria fantasier?

    • Jag är Svensson. Vi drar olika slutsatser av samma text. Bara för att vi (författaren och jag) inte uttrycker oss lika så betyder det inte att min slutsats eller uppfattning är fel.

   • Insåg inte att du är bloggaren!
    Att dom flesta Asbergare är intelligenta innebär dock inte att dom flesta intelligenta är Asbergare.
    Jag föreslår att du citerar från boken (utan anekdotiska ”bevis”) att dom flesta Mensaner har psykiska diagnoser.
    ”Nörd” betyder väl bara att man inte är som dom flesta andra. Säger inget om diagnos, om dom ens är nördar.

    • Ingen har påstått att Mensa-medlemmar har psykiska diagnoser. Asperger är inte en psykisk sjukdom. Inte en psykisk diagnos. Det är ett funktionshinder.

     • Fast du skrev ”Det är folk med hög IQ som sannolikt också har nån diagnos”. Sannolikt innebär rimligen mer än 50%.
      F ö beundransvärt att du vid 57 klarade Mensatestet!

     • Där sägs inget om psykisk diagnos. Det handlar snarare om funktionshinder som asperger eller andra autismspektraföreställningar. Jag ser inget fel med det och inget nedvärderande i det.

     • Instämmer! Med tanke på hur intelligenta Asbergare ofta är, så har jag svårt se något fel med det.