Romregistret: Två poliser misstänkta för brott

Två poliser inom Skånepolisen är misstänkta för brott i samband med upprättandet och hantering av registret över romer. De kommer enligt riksåklagare Mats Åhlund att delges misstanke om tjänstefel. Totalt ska sju poliser höras i målet så det är inte omöjligt att fler poliser blir misstänkta för brott.  Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden (SIN) ska idag presentera resultatet av sin utredning av registren. Enligt Åhlund har den rapporten egentligen ingen betydelse för den pågående brottsutredningen. Enligt DN verkar det som om misstankarna om brott rör sig om några saker som gjorts fel i samband med registret och inte om registret i sig:

Det allvarligaste felet som polisen medgett är att det inte framgår vilka av de 4.741 registrerade som misstänks för brott.

Så hur har polisen i så fall kunnat använda registren? Vem vet vem som eventuellt är brottslig och vem som inte är det? Poliserna vid kriminalunderrättelsetjänsten i Lund som skapat registren vet, är det svar som DN fått. Men de vill inte tala medan utredningen om tjänstefel pågår. DN har under flera veckor förgäves försökt få svar från Skånepolisen om den ungefärliga storleken på det kriminella nätverk som polisen säger sig vilja kartlägga.

[…]

I Polisdatalagen slås fast att när personuppgifter gjorts gemensamt tillgängliga ”ska det genom en särskild upplysning eller på något annat sätt framgå att personen inte är misstänkt”. Här följer inte Skånepolisens register lagen.

Registreringen kan även bryta mot Europakonventionens artikel??8, som skyddar enskildas privat- och familjeliv mot myndighetsintrång. En viktig fråga är om registreringen kan anses ha skett på etnisk grund, vilket är olagligt. SIN:s ordförande Sigurd Heuman har under utredningens gång luftat sin misstanke om att det blivit ”ett bra att ha-register över romer”. Skånepolisen förnekar detta.

De poliser i Skåne som upprättat och hanterat registret har samtliga vägrat prata med SIN och har därmed försvårat utredningen om oegentligheter i samband med registret. Som jag ser det borde den typen av agerande också vara att betrakta som brott och tjänstefel. Kanske dags att ändra lagstiftningen på den punkten. Kanske dags också att skaffa en oberoende myndighet som utreder polisers misstänkta brott. Det är så det fungerar i de flesta länder, antingen genom en oberoende myndighet som i Storbritannien och Norge eller genom flera poliskårer som i Italien, Frankrike och Spanien med flera länder.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements

7 Replies to “Romregistret: Två poliser misstänkta för brott”

 1. Vi är alla bevakat inte bara romer.
  Myndigheter bryter mot lagen dagligen genom FRA och SÄPOs övervakning. Protest borde inkludera alla med personnummer i Sverige

   1. I övervaknings syfte är precis samma
    sak . Tusen tals männiksor är övervakad och ingen bryr sig om. Det råder en evig sömn hos folk som bli avlyssnad varenda sekund.

    1. OM du inte kan skilja på övervakmning som inte är personinriktad utan inriktad på att hitta vissa problemfraser och som först i ett senare sked eventuellt blir personinriktad och på ett individbaserat register som upprättats utifrån etnicitet så har du problem. Inget av det är bra, men det är helt olika saker. Registret är rasism, den generella övervakningen är ett integritetsproblem.

     1. Problemet verkar vara din som du
      försöker ge FRA (IPRED etc) lagen en anledning
      att existera kvar istället att höja din röst och begär lagens avskaffande. Oberoende om du kala de två övervaknings
      varianter med olika namn(rasismen & integritetsproblem), de är fortfarande övervakningar.
      Tillsammans med romers fall borde lyftas fram folkets avlysning.
      Läs finsk-eu-politiker-anklagar-spionsverige-for-skenhelighet ( t.ex.)

     2. Du borde nog kolla upp en del saker. Du verkar rätt okunnig.

      Jag är en av Sveriges mer framträdande kritiker av FRA. Jag har skrivit mer än 100 artiklar och blogginlägg om frågan. Jag har till och med grävt fram nya fakta. Vilket är ovanligt för en bloggare. Så sluta gnäll.

      Rasism och integritet är olika problem. Inte samma problem. Men förstås problem. Registret är inte övervakning, utan etnisk registrering. ÖVervakning och registrering är inte samma sak även om material från övervakning kan användas som underlag för registrering.

Kommentarer inaktiverade.