Ektank

Del 7 av 12 i serien Donsö

Ektank grundades år 1967 av Hans-Yngve Johnsson på Donsö. Året efter fick företaget sitt första tankfartyg, Ekfjord. 1976 levererades det andra tankfartyget och strax efter det flyttades huvudkontoret för Ektank AB till Göteborg.  Idag kontrollerar och opererar Ektank sex moderna tankers. Alla sex har norsk flagg och är registrerade i det internationella norska skeppsregistret.

Ektank AB ägs fortfarande av familjen Johnsson som dessutom äger ytterligare ett par systerbolag i Sverige. Det ena bolaget är Ektrading Rederi AB med ett dotterdotterbolag i Storbritannien, Turus Shipping Ltd. Fast enligt brittiska bolagsregistersajter går det företaget inte att hitta, varvid det kan misstänkas att det kanske i själva verket finns i nåt skatteparadis. Och mycket riktigt är bolaget hemmahörande på Isle of ManEkships AB är det andra bolaget och det är i sin tur moderbolag till Ektank Norge AS. Ektank AB redovisar 13 anställda och de andra bolagen inga alls. Var koncernens anställda finns nånstans är med andra ord lite oklart.

I motsats till Ektank AB har Ekships AB och Ektrading Rederi AB sina kontor på Donsö. I styrelsen för alla tre bolagen sitter Hans-Yngve Johnsson, Hans Jörgen Johnsson och Cecilia Johnsson.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Veritas TankersKiltank >>
Advertisements