Genetisk aversion mot växter som mat?

Det tycks i alla fall vara vad några forskare vid Yaleuniversitetet menar när de säger att barn har en naturlig och sannolikt nedärvd och medfödd skepsis mot grönsaker:

Efter att ha studerat dussintals småbarn kunde forskarna, doktor Annie E Wertz och doktor Karen Wynn, båda verksamma vid Yaleuniversitetet, konstatera att barnen var mycket mindre intresserade av att greppa tag om växter än döda ting, som piprensare eller skedar.

Deras teori är att det finns en medfödd reflex hos barnen som får dem att vara försiktiga med växter, eftersom de kan vara giftiga. Eftersom vi är särskilt känsliga för sjukdomar under våra tidiga år är detta en försvarsmekanism som har utvecklats under människans evolution, tror forskarna.

I sin forskningsrapport skriver de att ”under människans utveckling har växter varit varit viktiga för vår överlevnad. Men trots alla sina fördelar har de alltid utgjort mycket påtagliga faror.”

PersiljaAtt barn ofta inte vill äta grönsaker vet de flesta föräldrar. Svamp äter väl barn i stort sett aldrig. Det är för mig inte konstigt om det skulle vara så att det är naturligt att vara misstänksam mot växter innan kunskap om vad som går att äta och inte äta finns. Men jag har ingen aning om den ovan nämnda studien bevisar nåt sånt eller inte. Journalister har ju en hårresande ovana gränsande till inkompetens att feltolka forskning. Eftersom jag inte läst forskarnas rapport så förhåller jag mig därmed lite skeptisk till det rapporterade resultatet. Att de innan studien genomfördes förutsatte att barn skulle ha negativa reaktioner på växter gör mig än mer obenägen att lita på resultaten rakt upp och ner:

They wrote: “Throughout human evolution … plants have been essential to human existence. Yet, for all of these benefits, plants have always posed very real dangers.

“Plants produce toxins as defences against predators that can be harmful, or even deadly, if ingested. Some plants also employ physical defences, such as fine hairs, thorns, and noxious oils that can damage tissues and cause systemic effects.”

They added: “We predicted that infants may possess behavioural strategies that reduce their exposure to hazards posed by plant defences by minimising their physical contact with plants.”

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements