Läggmatch – 9 spelare kan bli avstängda

Det handlar om ett lag i Göteborg. En match mellan två förortslag, Gunnilse IS, med hemmaplan mellan Hammarkullen och Hjällbo, och Kärra. Samtliga berörda spelare var vid tillfället knutna till Gunnilse och en del finns fortfarande kvar i klubben.

Gunnilse ISEn spelare ska enligt GP ha varit ansvarig för att fixa matchen. För denne spelare föreslår fotbollsförbundet två års avstängning. Spelaren har för närvarande inget kontrakt med och ingen koppling till Gunnilse. Spelaren har i samtal med fotbollsförbundet och i polisförhör förnekat all kännedom om en läggmatch och förnekat all inblandning.

För tre spelare föreslås avstängning i ett år. De ska enligt GP och fotbollsförbundet haft kännedom om läggmatchuppgörelsen och spelat sämre än normalt. Dvs deltagit i läggmatchen och aktivt verkat för att genomföra det uppgjorda resultatet.

Ytterligare fem spelare sak enligt fotbollsförbundet ha känt  till att matchen var uppgjord men vägrade spela. De meddelade dock ingen annan om att matchen var uppgjord. För dessa föreslås en avstängning på nio månader.

Nåt brottsligt utöver det idrottsligt förkastliga har inte kunnat bevisas i samband med den aktuella läggmatchen, men det hela kan ha handlat om en skuld som skulle betalas genom spel på en uppgjord match om man ska tro de uppgifter GP säger sig ha tillgång till:

Uppgifterna om matchfixning ledde till en polisutredning som nyligen las ner i brist på bevis.

– Men skulle det nu komma fram uppgifter som kan leda till att brott kan styrkas så kan den givetvis öppnas igen, säger inspektör Hans Gren.

Enligt uppgift till GP har det funnits en hotbild med i utredningen, ett hot som i grunden han handlat om en skuld som skulle återbetalas via spel på läggmatchen.

– Men att det förekommit något brott enligt brottsbalken är alltså inget vi kunnat styrka, säger Hans Gren.

Uppgifterna om skulden för i alla fall mina tankar till organiserad brottsnätverk i olika delar av Göteborg. Hur det i verkligheten är med det har jag ingen aning om.

Alla inblandade spelare som GP varit i kontakt förnekar all kännedom om och inblandning i eventuellt fusk och läggmatch. Klubbens ledning välkomnar dock beslutet om att avstängningar kan bli aktuella och menar att det är ett riktigt beslut.

Matchen mot Kärra är bara en av många Gunnilsematcher där spelfusk och uppgjorda matcher misstänkts. Inklusive att spelarna i fotbollslaget satsat pengar på de egna matcherna.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Läggmatch – 9 spelare kan bli avstängda”

Kommentarer inaktiverade.