Medlemmar i Revolutionära Fronten gripna

Enligt Eskilstuna-Kuriren ska ett antal medlemmar i vänsterorganisationen Revolutionära Fronten (RF) ha gripits. De ska ha gripits vid polistillslag på olika platser i Mälardalen och Stockholm. Vid insatsen ska personal från såväl Säpo som Nationella Insatsstyrkan ha deltagit. Det senare verkar i alla fall med min kunskap om RF vara att ta i för mycket. Overkill helt enkelt.

De gripna är misstänkta för en misshandel som skedde den 14 september i år i samband med en nazistdemonstration i Stockholm. De misstänks också för två fall av grov misshandel, skadegörelse och olaga hot begångna i Västerås 29 september 2012. Det hela handlar om ett specialprojekt inom polisen som kalls för Eskil och förutom de redan nämnda misshandelsfallen ingår ytterligare ett antal misshandelsfall och en del upplopp i specialinsatsens utredningar:

Projekt Eskil är polisens samlingsnamn på brott som kan knytas till den vänsterextrema miljön, där Revolutionära fronten ingår. Några av de ledande aktivisterna finns i Eskilstuna I Sörmland och Västmanland utreds ett 30-tal brott där Revolutionära fronten uppges ha bråkat med sina motparter i den högerextrema miljön.

Flera utredningar ingår i projekt. Däribland kravallerna vid första maj i Eskilstuna 2012 och gatubråken i mitten av September, när nazistiska Svenskarnas parti demonstrerade i Stockholm. Revolutionära fronten fanns bland motdemonstranterna, och gruppen misstänks ligga bakom minst en misshandel i anslutning till demonstrationen.

Det finns sannolikt skäl för insatsen och gripandena, men det som slår mig är hur sällan den här typen av ordentliga resurser sätts in mot högerextremister som sverigedemokrater och nazister. Detta trots att högerextremister står för betydligt mer våld än vad vänsterpersoner gör.

När det gäller gripandet av RF-medlemmarna verkar det som om de kämnt på sig att nånting var på gång. För nyligen gick de ut med ett hotfullt,otrevligt, obehagligt och verklighetsfrämmande meddelande till eventuella tjallare:

Till dig som försagt dig i förhör, sagt för mycket till polis eller säkerhetspolis när de för femtielfte gången ringde och hotade dig eller under andra former lämnat information till SÄPO som dom inte ska ha, kan vi skicka med följande uppmaning: Säg det till oss. Ta kontakt med oss på vår mail och berätta exakt vad du sagt och till vem. Att förse polisen med känsliga uppgifter är kanske ett av de största sveken en kan göra sig skyldig till enligt oss, men det är ett ännu större svek att tiga om det och låtsas som ingenting. Om du nu har lämnat information, så säg det. Att säga det till oss ger oss möjlighet att vidta lämpliga åtgärder. Ärlighet och mod uppskattas alltid. För dina kamrater kan det innebära skillnaden mellan några år inne i fängelse, med förstörda framtidsutsikter, sönderslagna relationer och skulder eller ett fortsatt liv i frihet.

Om du har försett polisen med information och ändå låter oss veta vad du har sagt och till vem, kan vi lova att det kommer få stor påverkan på hur vi väljer att bedöma dig i framtiden. Vi behöver inte poängtera ytterligare hur vi ser på personer som medvetet ger polisen information som placerar våra aktivisters liv, frihet, familj och vänner i fara.

Inte för att jag har nånting till övers för folk som samarbetar med Säpo. Men min erfarenhet är att utfrysning är en bättre metod. Det fick vi använda i solidaritetsrörelsen med revolutionen Nicaragua och Centralamerika när vi fick en infiltratör och jag har varit med om att metoden använts även i andra sammanhang.

En annan metod som jag förordar i vänstern är att vara så öppen man kan vara, Allt ska vara offentligt. Då blir Säpos inflitrationsarbete utan betydelse och eventuella tjallare helt meningslösa. Dvs arbeta på, låt inflitratören dela ut mest flygblad av alla osv.

Samtidigt kan det vara problem med inflitratörer, det har vi sett från Norge, där en infiltratör och provokatör såg till att demonstrationer urartade och blev våldsamma. Sådant såg vi också i Göteborg år 2001 och sådant har vi sett vid andra tillfällen. När det gäller Revolutionära Fronten och det nu aktuella tillslaget är det nog också sannolikt så att det finns en Säpo-tjallare rätt centralt placerad i organisationen. Så var det i Göteborg 2001, där det sannolikt fanns någon med insyn som rapporterade till Säpo. Om den person var i någon grupps ledning eller satt i nån sambandscentral är dock oklart. Den enda sån person som är identifierad och som jag känner var en person som bodde på Schillerska gymnasiet under de där omvälvande dagarna i Göteborg försommaren 2001.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements