Ax:son Johnson: ny generation tar över makten

Antonia Ax:son Johnson kommer på bolagsstämman i Axel Johnson AB nästa år att lämna över ordförandeposten till dottern Caroline Berg (född Mörner). Caroline Berg har ingått i företagsledningen i 8 år så hon är inte direkt ny i verksamheten. I styrelsen har hon dock inte suttit, men där sitter hennes syster Alexandra Mörner. Antonia Ax:son Johnson och hennes man Göran Ennerfelt kommer att stanna kvar i företagets styrelse.

Axel Johnson AB ägs av Axel Johnson Holding AB som i sin tur till 95% ägs av det nederländska företaget B.J.A Croonen BV. Detta företag ägs i sin tur till 80% av Antonia Ax:son Johnson som också personligen äger resterande 5% i Axel Johnson Holding AB. Axel Johnson AB har cirka 18 000 anställda total och äger bolag som Svensk Bevakningstjänst AB, Axstores AB (Lagerhaus, Åhléns, Kicks med mera), 50,1% i Axfood AB (Dagab, Hemköp, Willys med mera), NovAx AB (Filippa K, RCO och Designtorget), Martin & Servera AB (Martin Olsson med mera), handelshuset Axel Johnson International AB och ett antal andra bolag varav flera mindre verkstadsföretag.

Utöver detta är Axel Johnson AB huvudägare i Mekonomen AB med 26,5% av aktiekapitalet och rösterna. Familjen Fraim äger minst 8,5%. Mekonomen har cirka 2 500 anställda. I styrelsen sitter bland annat Antonia Ax:son Johnson.

Familjen Ax:son Johnson äger också det fristående Axel Johnson Inc i USA som har lite över 1 000 anställda, fastighetsbolaget Axfast och förvaltningsbolaget Alto Cumulus samt kontrollerar via stiftelser Nordstjernan-koncernen med totalt ungefär 33 000 anställda inklusive byggbolaget NCC, verkstadsbolaget KMT, handelshuset Etac och en hel del andra företag. I styrelsen för Nordstjernan sitter Antonia Ax:son Johnson och hennes kusin Viveca Ax:son Johnson.

Stiftelserna driver direkt mediekoncernen Axess och styrelsen domineras av familjemedlemmar. De tre kusinerna Antonia Ax:son Johnson,Viveca Ax:son Johnson och Frances Broman.

Läs också:

  1. Ax:son Johnson – familjen som växlade från basindustri till handel
  2. Dynastier – familjen Ax:son Johnson
  3. Ax:son Johnson i säkerhetsbranschen
  4. Ax:son Johnson, makten och stiftelserna
  5. Ax:son Johnson och makten – privatkoncernen
  6. Ax:son Johnson – familjen och makthavarna

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements