Rörö och Vrångö – skärgårdens två ytterligheter

Vrångö

Vrångö

Idag har GP en artikel och BBC ett inslag om Vrångö, den yttersta ön i södra skärgården. En ö med avfolkningsproblematik även om ingen egentlig avfolkning ägt rum då ön numera också fungerar som en förort till Göteborg då rika göteborgare köper upp husen. Men ön har nedlagd skola och snart inga fiskare och fiskebåtar kvar.

Ja, det finns två fiskarfamiljer med större fiskebåtar, familjen Westerberg som äger Valöskär AB som i sin tur äger GG 410 Valöskär och familjen Andersson som äger Odeskär AB som inte längre äger nån fiskebåt. Familjen Andersson äger dock också det danska företaget Odeskar Fiskeri A/S som äger fiskebåten AS 202 Odeskar (tidigare S 202 Nimber). Det finns också ett antal mindre båtar.

Vrångö har problem och det är delvis det som reportagen handlar om. Men de handlar också om gryende förhoppningar om ökande turism.

Rörö hamn

Vadbåtarna Astrid och Astrid Marie i Rörö hamn.

I andra ändan av skärgården ligger Rörö. Längst ut i norra skärgården. Motsatsen till Vrångö på flera sätt. Visserligen har ön avfolkats en del sen 1960-talet men fisket är huvudnäring, vilket är helt unikt i Göteborgs skärgård idag. Fiskarfamiljer på ön äger 7 större fiskebåtar (varav 3 i Danmark) och de allra lönsammaste fiskeriföretagen i Sverige. Dessutom tillhör två fiskarfamiljer på Rörö de nio största kvotägarna i Danmark och en familj tillhör de 10 största kvotägarna i Sverige.

På Rörö som har 100 invånare färre än Vrångö finns skola, en välförsedd livsmedelsbutik, bibliotek, församlingshem, idrottshall, fotbollsplan, en av Bohusläns största gästhamnar och bensinmack. Det mesta ägt av kooperativet Rörö Strandkassa eller av idrottsföreningen Rörö IF.

Vore det inte intressantare att läsa om en ö där man uppenbarligen gjort det mesta rätt än om en ö där man inte lyckats lika bra. Varför har Rörö lyckats där ingen annan ö lyckats?

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements