Sveriges populäraste storstad – Göteborg

Göteborg är Sveriges populäraste och mest attraktiva storstad och tvåa bland alla svenska kommuner. Mer attraktivt, mer populärt är bara Gotland. Det är sifo som gjort en undersökningen av vilka kommuner svenskarna tycker är bäst. Göteborg har abonnerat på andraplatsen sen undersökningarna började genomföras. Jonathan Wennö från Sifo vet dock inte vad det är som gör Göteborg så populärt:

Vad det är som gör att Göteborg hamnar på andraplatsen kan inte Jonathan Wennö, konsultchef vid Sifo och iniativtagare till undersökningen, sätta fingret på. Göteborg har sedan första mätningen hamnat på andraplats, följt av Stockholm.

– Något är attraktivt med Göteborg, jag vet inte vad det är, säger Jonathan Wennö till SvD.

Gotland är vår mest populära kommun, och Stockholms kommun kniper först tredje platsen. Varför är det så, trots att nästan tre gånger så många väljer att flytta till huvudstaden varje år, jämfört med Göteborg?

– Det är fler som ger Stockholm ett negativt betyg – tio procent gav staden en etta eller tvåa, mot sju procent för Göteborg. Dessa siffror ska man inte förväxla med inflyttningen, det allmänna intrycket av Göteborg är alltid starkt – det är en konstant skillnad.

SVD:s journbalist visar dock lite prov på dumhet eller kortsynthet när han tror att inflyttning är något som tyder på att en stad är populär eller attraktiv. Det betyder ju bara att det finns jobb där, inget mer. Samtidigt är det i Sifo:s undersökning tydligt att universitetsstäder och turistorter får högre betyg av svenskarna än andra orter. Men ärligt sagt, Halmstad borde vara längre ner, en av Sverige tråkigaste befolkningar (omöjliga att få nån närmare kontakt med) även om det är en vacker och fin stad.

Älvsborgsbron

Att Göteborg ligger högt är inte konstigt. Trots segregation, våldsamheter, taskig kollektivtrafik och för mycket bilar så älskar invånarna, vi göteborgare, den egna staden. Som en följd av det är vi glada (till och med vår dialekt låter glad) vänliga, hjälpsamma, pratsamma (för att inte säga tjötiga) och tar det lugnt. Ingen stress här inte, en kopp kaffe funkar alltid, springa mellan bussar och spårvagnar är dumt, det kommer inte att gå snabbare ändå. Det är en avslappnad stad, fler kaféer än Stockholm, massor med turister men med uselt väder, stora klassklyftor, många fattiga, få rika (vi har ju knappat nån överklass att tala om, kanske därför det är så trevligt i stan).

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements