Mångkulturell tragedi

En historia om BalkanBoktips
En historia om Balkan
Sanimir Resic
Historiska media

Mångkulturell tragedi

Äntligen en balanserad, fullmatad, trovärdig bok som förklarar vansinneskrigen på Balkan och ”Jugoslaviens uppgång och fall”. Minns först att unionen Sverige-Norge sprack trots Nordens kulturella gemenskap. Betänk sedan att Balkans sydslaver, albaner, greker har en historia av uppsplittring, folkfördrivning, krig och hat mellan tre imperier & tre religioner.

Det ledde till tvångsförflyttningar. Till detta lades osmanernas ”millet”-system (religiös icke-territoriell självadministration) som ytterligare ökade den etniska blandningen. Denna mångkulturmix har skapat oerhörda samlevnadsproblem. Historiska orättvisor hämnas på grannfolken. Rädsla föder aggression. Nationsgränserna blir svårdragna och konfliktiva.

Hans Norebrink

Läs mer: SVD, KB, Blaskan, Goodreads, LM, AoH, ST, Owe Svensson, BoP,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Köp boken hos Bokus

Köp boken hos Adlibris 

Advertisements