Plågsam välfärdsslakt

Sälj hela skitenBoktips
Sälj hela skiten!
Brink, Ergon, Gustavsson, Werne
Ordfront

Plågsam välfärdsslakt 

En gång i hälsingländska Sandarna i början av 30-talet satt min mor på min morfars axlar i en fredlig arbetardemonstration som besköts med gevärseld. Och i grannstaden Söderhamn tog arbetarna över makten i en veckas tid i protest mot dödsskjutningarna i Ådalen. Det här klasskampsperspektivet på välfärdssamhällets framväxt saknas i ”Sälj hela skiten – Eller hur privatiseringarna raserar den gemensamma välfärden”.

Men bortsett från denna skönhetsfläck är den lilla 170-sidors-boken en rasande bra sammanfattning över folkhemmet uppgång och fall – ­speciellt över de senaste årtiondenas plågsamma  nyliberala välfärdsslakt och avdemokratisering. Pådriven av högern, och accepterad av en socialdemokrati som förlorat sin arbetarförankring allteftersom dess röda elit avskärmat sig allt mer från vanligt folk (som i Sovjet). Köpa? Absolut!

Hans Norebrink

Läs mer: AB, Bookplanet, Kent Werne, Dagens Bok, Tomas Helgeson, Folkkampanj för välfärd, Tankar från roten, Esbati, Eriks axplock, Duroj, Östran, Flamman, Hådén, Timjan,

Intressant?
Välfärd och privatiseringar i media: SVD1, 2, 3, 4, 5, 6, DN1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements