Gnälliga skattesmitare gör ingen glad

Tydligen var Lisbet Rausings sommarprogram inte så bra. Hon gnällde över Sverige, och skatter samt skröt om sitt välgörenhetsarbete. Sanningen är ju att familjen Rausing inte ville betala för gemensam välfärd, inte vill dela med sig av något som de en gång själva i princip ”snott”. För ingen Rausing uppfann nån mjölkförpackning, ingen Rausing uppfann nån Tetra. Han som gjorde det blev aldrig rik. Rausing tillhör de gnälliga rikingar som fick hjälp att smita med skatten från skattesmitningsexperten Göran Grosskopf. Moderbolag i Nederländerna, ägarstiftelser i Schweiz och Liechtenstein, bolag i skatteparadis som Brittiska Jungfruöarna osv är Grosskopfs expertområde.

Det var många rika familjer i Skåne som tog hjälp av Grosskopf vid samma tid. Inte bara i Skåne för den delen, utan även Ingvar Kamprad fick hjälp av honom. Andra som vid ungefär samma tid genomförde förändringar i sina företagskoncerner med ungefär samma upplägg och sannolikt med hjälp från Grosskopf var familjen Påhlsson (Pågens och Pååls) och familjen Paulsen (Ferring).

Deras gnäll om att staten skulle tagit deras företag eller att skatterna skulle gjort att de tvingats sälja är ju faktiskt inget annat än gnäll. Under samma period som Kamprad, Paulsen och Rausing byggt upp sina företag till storföretag men inte haft nåt intresse av att betala skatt byggde familjer som Bennet, Paulsson, Olsson, Douglas, Schörling, Persson och Lundberg upp stora företagskoncerner och finansimperium i Sverige utan att smita med skatten på samma extrema sätt som Kamprad, Paulsen och Rausing, utan att lämna Sverige.

Grosskopfs verksamhet fortsätter än idag. Det senaste företaget där han hjälpt ägarfamiljen att smita med skatter är Biltema. Biltema ägs av familjen Lindholm.

Men han arbetar även med andra mer inhemska lösningar och har varit rådgivare familjen Söderberg som äger Ratos, familjen Fredriksson/Hamrin (Herenco), familjen Persson i Jämtland (Persson-Invest), Crafoord och Ax:son Johnson.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements