Organiserade SD:are bakom anonyma hatkommentarer

Researchgruppen har i samarbete med Expressen avslöjat identiteterna bakom fler av de vanligaste hatskribenterna. Onekligen ett bra arbete även om identiteten på exempelvis Nils Dacke varit känd redan tidigare. Så här skriver Researchgruppen själva om det hela:

Avpixla avpixlat
Rasismen är besatt av ansikten – men visar helst inte sitt eget. På nätsajterna Avpixlat, Exponerat, Fria Tider och Realisten älskar man att hänga ut människor och skapa syndabockar av den enskilde. Deras måltavlor är brottsmisstänkta med utländsk bakgrund, offentliga personer med, enligt dem, ”fel” hudfärg, aktiva antirasister som kritiserat Sverigedemokraterna eller journalister som skrivit krönikor som misshagat sajternas läsarskara. Det finns dock ett problem, en paradox. Samma sajter som älskar att hänga ut andra väljer själva att vara anonyma eller att dölja sig bakom pseudonymer. Sidorna pekar ut vart hatet ska riktas, sedan fyller fotsoldaterna av hemliga kommentarskribenter på med hot, hets och påhopp under artiklarna.

Vilka är det då som döljer sig under ytan i den rasistiska nätmiljön? Hur många är de? Vad skriver de om? Vad driver dem? Researchgruppen har ägnat hela året åt att granska och gå på djupet med dessa frågeställningar. Vi har kollat närmare på vilka det är som kommenterar på de olika sajterna i den rasistiska nätmiljön. Nu kommer vi presentera våra resultat, i olika medier och i olika former. Detta blir den första djupgående studien och den mest omfattande granskningen kring vilka näthatarna är som någonsin gjorts. Nu drar vi ut de dolda hatarna i ljuset – de som själva så gärna hänger ut andra offentligt.

Vi tar det från början. Det finns cirka 55 000 konton som skriver kommentarer på nätsajter som Avpixlat (och föregångaren Politiskt Inkorrekt), Exponerat (och föregångaren Sweden Confidential), Fria Tider, Realisten och Dispatch International.

Flera av dessa användare är skyddade konton, skuggkonton eller tillfälliga gästkonton. Runt 85% av de 55 000 kontona har skrivit färre än tio inlägg. Vi har valt att se närmare på den aktiva skaran, de som skriver ofta.

På Avpixlat exempelvis, har 6 300 personer skrivit mer än tio inlägg var. Bara det senaste året har 5 000 olika konton återkommande kommenterat på sidan. Cirka 1 800 användare har producerat fler än 100 inlägg var.

Av de 55 000 användarkontona har vi tagit fram personuppgifter på 6 200 kommentarsskribenter. Därefter har vi närmare granskat 1500 toppkommentatorer. Det är personer som dagligen är inne och skriver på de rasistiska nätsidorna, med minst en kommentar om dagen. Detta är den aktiva rasistiska nätmiljön.

Många av de aktiva är mycket noga med att dölja vilka de är och att sopa igen alla spår efter sig. Vi har dock lyckats med att säkert identifiera ungefär var fjärde toppkommentator, det vill säga 406 av de 1 500 dagliga skribenterna. Dessa 406 har vi gjort närmare persongranskningar av. Vi har undersökt vilka uppgifter de lämnat på nätet och facebook, följt deras korrespondens med myndigheter, kollat upp var de är skrivna enligt folkbokföreningen, tagit fram deras åldrar och läst deras domar.

Det finns en tydlig könsuppdelning bland skribenterna. Hela 80 procent av kommentarsskribenterna är män, bara 20 procent kvinnor. De flesta kvinnliga skribenter återfinns i ålderspannet 40-49 år, medan de vanligaste åldrarna är högre för män, 50-59 år. Oväntat nog är skribenterna under 30 år betydligt färre äni kategorierna 40-49, 50-59 och 60-69 år. Här skiljer sig näthatarna från exempelvis Sverigedemokraternas väljare, som är betydligt yngre (se tex SCBs partisympatiundersökning i december 2013). En förklaring kan vara att de yngre näthatarna är bättre på att skydda sin identitet på nätet än de äldre. En annan förklaring att de har andra kanaler att engagera sig politiskt i och ta ut sin frustration – medan den äldre delen av befolkningsgruppen har nätet och kommentarsfälten som sitt forum att skriva av sig sin ilska.

Näthataren är en man i medelåldern. Han bor oftast i de tätbefolkade storstadsregionerna. Största chansen att stöta på honom finns i Skåne eller Blekinge, men han är sällsynt i norr. Något han förövrigt delar med sin kusin, den Sverigedemokratiske väljaren. Han är inte knuten till en särskild samhällsklass utan finns i alla samhällsgrupper, från VD:ar, universitetsforskare och lärare till bilmekaniker, byggare och arbetslösa eller förtidspensionerade.

De närmaste veckorna kommer ni få veta mer om honom. Nu avpixlar vi Avpixlat.

I Expressen har identiteten flera ledande hatskribenter avslöjats och i Fria tidningar finns mer utförlig information om vilken sorts människor det handlar om. Cornucopia har nog däremot missuppfattat ett och annat. Han har ingen riktig koll helt enkelt. Även om han skulle ha rätt om det rent tekniska.

Intressant?
Läs mer: TKJ, SVD, Sjödin, Expo1, 2SVDSkD2
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Stöd Researchgruppens verksamhet så de kan fortsätta gräva. PG 52 85 85-3.

Advertisements