Hur Avpixlat försöker dominera debatten

Från Researchgruppen är följande inlägg hämtat.

Den högljudda minoriteten – hur Avpixlat dominerar debatten

SVT Debatt är en av de största opinionssidorna i Sverige. På SVT Debatts kommentarsfält stormar ofta diskussionerna om invandringens för och nackdelar. Ofta verkar de som är invandringskritiska att vara i majoritet. Vi har kontrollerat hur många av användarna som också är skribenter på Avpixlat, Fria Tider, Realisten och Exponerat. De utgör 3 465 personer. Av dessa har 2 560 skrivit mindre än tio inlägg på SVT Debatt. Avpixlatskribenterna på SVT Debatt har skrivit i genomsnitt 481 inlägg på Avpixlat eller de andra hatsajterna.

Den andra gruppen, de kommentarsskribenter som inte skrivit några inlägg på vare sig Avpixlat eller andra hatsajter, utgör 20 506 personer. Av dessa har 19 515 personer skrivit mindre än tio inlägg på SVT Debatt.

Avpixlat-populationen utgör alltså en minoritet med sina 14.5% av användarna på SVT Debatt. Det är  något mer än den andel av befolkningen som sympatiserar med SD i väljarundersökningarna (9.3% i senaste SCB). Av det skulle man kunna dra slutsatsen att Sverigedemokraternas sympatisörer på nätet, som Avpixlat-skribenter får sägas vara, deltar mer aktivt i den allmänna debatten.

Avpixlatskribenterna är inte bara mer benägna att delta i debatten, utan gör det också oftare. När vi sammanställde statistiken i början av december månad 2013, visade det sig att Avpixlatskribenterna står för 248 771 av inläggen, mot 246 583 inlägg i den andra gruppen som inte skriver på Avpixlat. De 14.5% som utgör Avpixlatskribenter står alltså för hälften (50.2%) av SVT Debatts kommentarer.

Statistik för SVT Debatt

2011 och 2012 kunde Avpixlatskribenterna utgöra över 90% av kommentarerna på vissa av SVT Debatts artiklar. De ämnen som engagerade dem mest var:

Syrierna har slutat tro på omvärlden (95.8% av kommentarerna)
Inför integrationspeng för nyanlända (95% av kommentarerna)
”Militärens kulor skrämmer inte längre – revolutionen tillhör folket” (93.9% av kommentarerna)
Migranternas Tid – ett samarbete mellan SVT Debatt och nyheterna (92.8% av kommentarerna)
Carl Bildt förtiger svensk som torterats i Bahrain (92.1% av kommentarerna)

Under 2013 har SVT Debatt sett en ökning av besökare, vilket har tryckt tillbaka Avpixlat-skribenternas dominans något. De artiklar som engagerade Avpixlatskribenterna mest var:

Klimatsmart politik borde börja med värstingen Vattenfall (83% av kommentarerna)
Funktionsnedsatta barns röster måste höras mer (82.8% av kommentarerna)
Oroväckande få pluggar utomlands (82.7% av kommentarerna)
Mediernas ängslighet driver läsare till Avpixlat (81.8% av kommentarerna)
Framtidens kyrka ska ha solceller på taket (81.3% av kommentarerna)

I 1 427 (av totalt 3 656) debattartiklar utgör mer än 50% av kommentarerna sådana som har skrivits av Avpixlatskribenter. I 184 debatter är de helt och hållet frånvarande. Det som engagerade Axpixlatskribenterna minst, sorterat på antal ”vanliga” kommentarer:

Dagens förarutbildning är livsfarlig (54 kommentarer)
Vi unga tjejer kräver respekt av spelbranschen (48 kommentarer)
Eftersnack: Kan mjölkfri kost lindra autism? (47 kommentarer)
Vi måste göra upp med bilden av KD som homofober (47 kommentarer)
Saab sprider död på skattebetalarnas bekostnad (39 kommentarer)

Stöd Researchgruppens verksamhet så de kan fortsätta gräva. PG 52 85 85-3.

Intressant?
Media: SVD1, 2Skanskan, NSK, LT, DN, Fria1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements

7 Replies to “Hur Avpixlat försöker dominera debatten”

  1. Jag är bannad på svt debatt av moderatorn borde kanske ha skrivit rasistiska inlägg för att få vara kvar.

    1. På Disqus har du Low Rep, 257 flaggade inlägg och 131 kommentarer markerade som spam. Det tyder nog på att du inte alltid skriver kommentarer som är okej. Utan går till överdrift ibland. Flaggningarna kan ju bero på att rasister flaggar dina kommentarer, men inte spammarkeringarna.

          1. Moderatorn på svt debatt brukar hämnas genom att radera flera månader av inlägg som inte bryter mot några regler om man klagar på inlägg som kallar en för pedofil mm

Kommentarer inaktiverade.