Massmord under luppen

Folkmordens historiaBoktips
Folkmordens historia
Gerner & Karlsson
Atlantis
ISBN: 9789173535168

Massmord under luppen

“Aldrig mer”, sas det om judeutrotningen. Sen fortsatte massmorden i Korea, Indonesien, Bosnien, Rwanda, Tjetjenien, och i Kambodja, där Vietnam till och med kritiserades för att de gick in och stoppade Pol Pot!

I detta nu (2006) pågår folkmord i Darfur och världen tittar på. Så visst behövs denna mycket kunniga analys av massmördandets mekanismer i främst Turkiet, Sovjet och Nazityskland. Genom att förstå den mänskliga ondskan kan vi lättare bekämpa den.

Det ligger mycket i analysen att moderniteten, som en slags sekulär religion med linjärt ödesbestämt framtids- och framstegstänkande (”det går inte att stoppa utvecklingen”), bidrar till totalitära elitära ideologier.

Och att dessa får en chans i oroliga tider av kris, krig och revolution, så atomiserade rotlösa människor desperat söker ett fungerande meningssammanhang i tillvaron.

Men att jämställa drömmen om det klasslösa samhället med mardrömmen om det judelösa samhället är en politiserad kränkning av vänstern, ovärdig forskare!

Och jag tror att man för att förstå den gruppexistentiella meningsdimensionen i vi-dom-tänkandet måste gå djupare än författarna. Man måste se till den mänskliga naturen, till våra ärvda kollektiva beteendetendenser och medfödda socialitet (läs evolutionspsykologi).

Hans Norebrink

Läs mer: SVD, KB, Dagens Bok, Blaskan, LOKE, LM, Google, FFLH, AB, Clarté, Wirtén, Lasse,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Köp boken hos Bokus

Köp boken hos Adlibris 

Advertisements