Tre nazister begärda häktade

Av de 26 nazister som suttit anhållna för den brutala attacken mot en fredlig demonstration i Kärrtorp söder om Stockholm i söndags har åklagaren begärt 3 stycken häktade. Det är ett förvånande litet antal med tanke på det goda bevisläge som borde finnas och som polisen hävdat finns.

Jag utgår dock från att flertalet av de som suttit anhållna fortfarande är misstänkta för brott. När man studerar vilka det är och vilken sorts människor det handlar om så tonar bilden fram av personer med många olika problem, såväl sociala som personliga. Kriminalitet av olika slag tycks vara vanligt och de flesta lite äldre har skulder hos kronofogden.

Åklagarens häktningsframställan gjordes efter att en lång rad husrannsakningar genomförts i de anhållnas bostäder:

Polisen har i dagarna gjort husrannsakan hos flera av de nazister som sitter anhållna misstänkta för våldsamt upplopp i Kärrtorp i söndags. Idag onsdag kommer åklagaren fatta beslut om vilka som ska begäras häktade.
Det är Kjell Lindgren vid Stockholmspolisen som bekräftar för Expo idag att polisen slagit till mot flera adresser runt om i landet.

– Det rör sig om ett ganska stort antal husrannsakningar. Fynden kommer ligga till grund för om de här personerna kommer begäras häktade eller inte, säger han till Expo idag.

På tisdagsförmiddagen satt åklagare Tove Kullberg i möte med polisens utredare för att bestämma hur utredningen ska drivas vidare.

Många av de brottsmisstänkta är medlemmar i den våldsamma nazistiska organisationen Svenska Motståndsrörelsen (SMR). Samtliga häktade misstänks för våldsamt upplopp.

Göm inte bort att demonstrera mot rasism. Nu i slutet av veckan är det demonstrationer på en lång rad svenska orter. Här är tider för Göteborg.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements