Valutornas destruktiva kraft

DN har idag en ledare om virtuella valutor som bitcoin och hur de utnyttjas för brottslighet. Det mesta som sägs i ledaren kan lika gärna sägas om vanliga valutor. Så här en parafras på DN:s rätt usla och sannolikt ogenomtänkta ledare:

För några år sedan var den europeiska valutan euro med och bidrog till banksystemets globala kris. Framgångarna för storbankerna byggde på lika delar utvecklingslusta, profitbegär och kriminalitet.

Alla valutor och banker som har rönt stort intresse det senaste året, är barn av samma kapitalistiska spekulationsanda. Exakt hur transaktionerna med de nya digitala sedlarna funkar verkar det som att bara experter i ekonomi och juridik förstår. Men det står klart att euro har samma luktlöshet och anonymitet som andra fysiska kontanter och på samma gång internets blixtsnabba gränslöshet. De virtuella pengarna har visat sig fungera utmärkt som bytesmedel på kaféer i Göteborg såväl som i kokainhandel i Bogotá.

Den nya tekniken erbjuder oanade möjligheter för storskaliga affärer bortom myndigheternas kontroll. Narkotikahandel är kanske det mest uppenbara användningsområdet. För ett par veckor sedan fick en brittisk knarksajt stänga efter att ha blivit virtuellt rånade på sin kassa. Andra hemsidor bjuder numera ut lönnmord i utbyte mot euro.

Ett ytterligare problem som dykt upp är att det inuti pengafilerna göms olagligt material, bland annat barnpornografi. Nya möjligheter öppnar sig också för skattefusk, vapenhandel, korruption och finansiering av terrorism.

Som med all ny teknik ska man akta sig för tvärsäkra prognoser. Det finns saker som talar både för och emot att euron kommer att fortsätta vinna mark.

Men om de eurons genomslag följer samma mönster som banknätverken kommer de att vålla bekymmer för samhället. Teknikens destruktiva kraft begränsar sig den här gången inte automatiskt till en enskild industri. För länder vars säkerhet och stabilitet hänger på en skör tråd är de laglösa bankerna knappast några goda nyheter.

Det historien om bankrisen också lärde oss var att nya och omstörtande uppfinningar på nätet i längden tenderar att tjäna världens kapitalister. Den ryske bankmannen Vladimir Antonov gick vidare från Snoras Bank och skapade med hjälp av delar av de gamla banksystemen ett bud på Saab genom Victor Muller. Medan banknätverken aldrig kanske löste något legitimt problem bidrog tekniken på det sättet ändå till att radikalt öka avståndet mellan människor och göra livet rikare för en del. Även om banksystemet för tillfället mycket är en studie av människans allra mörkaste sidor finns det skäl att hoppas på en bättre utveckling.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på “Valutornas destruktiva kraft”

    1. Tack. Jag är ju tveksam till bitcoin. Vet inte riktigt vad de ska vara bra för, men kritik måste ju vara rimlig. Bar för att nåt kan användas i kriminella syften är det ju inte med nödvändighet dåligt. Kniv är ju paradexemplet. Vanligaste mordvapnet, men knappast en grej som är dålig. Jag är ju också en försiktig man när det gäller min ekonomi så bitcoins är inget för mig i nuläget.

Kommentarer är stängda.