Jacobson & Ponsbach

Del 9 av 11 i serien Bankirfirmor

Bankirfirman Jacobson & Co fanns redan på 1910-talet men tycks ha lagts ner vid mitten av 1920-talet. Firman var en fondkommissionärsfirma och medlem av Stockholmsbörsen. Av allt att döma var firman inte en föregångare till Bankirfirman Jacobson & Ponsbach som startade 1928 och fick tillstånd till aktiehandel samma år som medlem av Stockholmsbörsen.

Jacobson & Ponsbach startades av Gösta Jacobson (1899-?) och Elis Ponsbach (1894-?). Den senare var från 1949 ensam ägare till företaget. Gösta Jacobson skapade också ett aktieindex som publicerades dagligen i 60 år. Firman Jacobson & Ponsbach överlevde 1930-talskraschen tack vare att företaget inte hade deltagit i spekulationerna med Kreugerpapper.

Tillsammans med sin fru Berti Nyström fick Gösta Jacobson sonen Christer Jacobson (1932-2013) som var statlig ämbetsman, bland annat som diplomat i flera år. Som pensionär skrev han ett antal böcker. Förutom att vara bankir så ägde Gösta Jacobson också Mjösunds gård.

Jacobson & Ponsbach var under lång tid en av de ledande svenska fondkommissionärerna men skakades av kris under den tid som Johan Björkman var delägare (en andel på 25%) i firman, dvs åren 1971-1976. Detta på grund av ett samarbete med fastighetsspekulanten Adam Backström. De andra delägarna var HB Jacobson & Ponsbach (50%) och Tommy Adamsson (25%). Den sistnämnde är idag VD för Adamssongruppen, ledamot i Sveriges Radios styrelse och ordförande för Företagarombudsmannen (en del av tankesmedjan Den nya välfärden). Adamsson var tidigare ledamot i SAF:s styrelse och ägare och vd för Polarn o. Pyret AB. Adamsson är arvinge till Nils och Karin Adamsson som i början av 1900-talet, i trots mot preventivmedelslagen, marknadsförde kondomer i Sverige.

1976 köptes Jacobson & Ponsbach av Skanska (då Skånska Cementgjuteriet) som sen sålde till Robert Weils Proventus.

När Proventus 1986-87 sen köpte upp finansbolaget B & B Invest fick de också ett annat fondkommissionärsbolag, Hägglöfs. De två bolagen slogs samman till Hägglöf & Ponsbach år 1987. Hägglöf & Ponsbach ingick sen i den snart fallerande banken Gota Bank för att 1995 bli uppköpt av SG Warburg & Co. Samma år blev SG Warburg i sin tur uppköpt av Swiss Bank. Den verksamhet som fanns i SG Warburg & Co finns idag i UBS Investment Bank.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Bankirfirman FristedtBankirfirman Dickson >>
Advertisements