Spretigt om orientalism

Orientalism på svenskaBoktips
Orientalism på svenska
Moa Matthis (red)
Ordfront

Spretigt om orientalism 

Före 60-talet fanns en gammal förskräcklig folkhetsande främlingsfientlighet – idag glömd. Men såväl dåtidens som nutidens rashat inkluderar orientalism; exotisering & nedvärdering av Österland & främlingar. Den skildras i denna spretiga, läsvärda antologi.

Motsatsen är occidentalism (västhat), men boken tar upp postislamister som försvarar demokrati och tolerans i arabvärlden. Vad jag retar mig på är att radikalproffstyckarna, som förr talade om borgerlig indoktrinering, idag bara pratar om västlig/svensk/manlig indoktrinering – med samma självsäkra indignation (”förnuftets enda väg framåt”).

Hans Norebrink

Läs mer: SVD, KB, Google, Re:Orient, Goodreads, Arena, Fria, Tvärdrag,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements