Al Amoudi – Preem och Midroc

Den mycket rike Mohammed (Hussein) Al-Amoudi från Saudiarabien (är dock född i Etiopien), en av ökenlandets absolut rikaste personer, äger ett antal företagskoncerner i Sverige.

Det mest kända företaget är oljebolaget Preem (tidigare OK och BP) som kontrollerar 80 procent av den svenska raffinaderikapaciteten och cirka 30 procent av den nordiska. Totalt kan över 18 miljoner m3 raffineras vid de båda helägda raffinaderierna Preemraff Göteborg och Preemraff Lysekil. Företaget har 1 300 anställda varav 800 arbetar på de två raffinaderierna.

Moderbolag i oljebolagskoncernen är Preem AB som dock helägs av Corral Petroleum Holdings AB som i sin tur är dotterbolag till Moroncha Holdings Co Ltd, ett bolag som är hemmahörande på Cypern. Bolag på Cypern brukar innebära skatteplanering och att någon vill dölja de exakta ägarförhållandena. I styrelsen för Corral Petroleum sitter Richard Öhman, Mohammed Al-Amoudi, Bassam Felix Aburdene, Jason Tadwell Milazzo och Jan-Olof Källbom.

Öhman, Al-Amoudi och Milazzo återfinns också i styrelsen för Petroswede AB, ett företag som också kontrolleras av Moroncha Holdings. Petroswede har 40 anställda och sysslar med oljeprospektering i en rad länder som Norge, Storbritannien, Nigeria, Angola, Guinea Bissau och Kongo. Samma personer sitter också i styrelsen för Huda Trading AB. VD för Huda Trading AB är Nils-Erik Berg som också är extren firmatecknare för Preem AB. Moroncha Holdings kontrolleras i sin tur av den internationella Midroc-gruppen, Midroc Global Group.

Mohammed Al-Amoudi sitter också i styrelsen för Granitor Invest AB. Ett företag med 1 400 anställda som ägs tillsammans med familjen Wikström. Bolaget utgör i praktiken den ena halvan av Midroc-koncernen. Huvudbolag i Granitor-delen av Midroc-koncernen är Midroc Electro AB, ett el- och automationsföretag med 1 300 anställda. Förutom fler representanter för Al-Amoudis familj som Waddah Al-Kayali och Abdullah Mohammed Al-Amoudi sitter också flera medlemmar i familjen Wikström i styrelsen för företaget. Det handlar om Christer Wikström, Roger Wikström och Stefan Wikström. De två förstnämnda är VD respektive vice VD.

Christer Wikström och Roger Wikström återfinns också i styrelsen för moderbolaget i den andra halvan av Midroc-koncernen, Midroc AB. Tillsammans med dem sitter Mohammed Al-Amoudi, Waddah Al-Kayali och företagets VD Thomas Mårtensson i styrelsen. Midroc AB har 1 300 anställda totala och är ett verkstads- bygg- och fastighetsbolag. Bland annat återfinns några välkända mindre verkstadsföretag i Göteborg i koncernen, Metalock (en gång en del av Grängeskoncernen) och Rodoverken liksom måleriföretaget Aluccrom. Också Midroc AB ägs av Wikström och Al-Amoudi tillsammans. Sammantaget har de två koncerner som ingår i Midroc Europe totalt ungefär 2 700 anställda.

Mohammed Al-Amoudi är huvudägare i Midroc Global Group som är formella delägaren i Midroc Europe. Totalt har Midroc Global Group 50 000 anställda med verksamhet i Mellanöstern och Afrika. Förutom byggverksamhet och fastighetsägande är företaget involverat i en mängd olika industribranscher, exempelvis olja, transport, sjöfart, gruvnäring, läkemedel och textilindustri. Inom textilindustrin äger Midroc bl.a. företaget MAA Textile & Garment i Etiopien som ägs via riskkapitalbolaget Kebire Enterprise. MAA Textile är det företag som tillhandahåller låglönerarbetskraft i Etiopien för svenska HM-koncernen.

Midroc kontrollerar all raffinaderikapacitet i Marocko (via bolaget Samir) och via svensk Preem 80% i Sverige. Också i Libanon och Etiopien har företaget oljeintressen. I Mellanöstern har Midroc bland annat tagit över svenska ABV:s tidigare dotterbolag och i Etiopien äger man förutom textilföretag och också kaffeföretag, byggbolag och en cementfabrik under byggnad.

Al-Amoudi skänker en hel del pengar till välgörenhet i framförallt Etiopien.

Förutom de redan nämnda företagen äger Al-Amoudi del i IT-företagen QGroup med 60-talet anställda och Crunchfish AB med 15 anställda.

Preems hemsida anges att Al-Amoudis företag sysselsätter 15 000 personer i Sverige. Det är en stor överdrift. Det handlar om betydligt färre personer. En femtedel så många (cirka 3 000) är en troligare och mer rimlig siffra med tanke på antalet anställda i de svenska koncernerna som är sammanlagt lite fler än 4 000.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Al Amoudi – Preem och Midroc”

Kommentarer är stängda.