Mordförsök på 12-åring del i vendetta

År 2000 dödades en man på Balkanhalvön, närmare bestämt i Albanien, av en polis. En ädre man som tillhör samma släkt som 12-åringen. Han dödades i samband med ett gripande. Släktingar till den dödade äldre mannen planerade därefter en hämnd. Polismannen flyttade till USA. Istället mördades två av hans bröder. En av mördarna erkände direkt och dömdes till fängelse. En farbror till 12-åringen. Den andre personen som misstänktes för mordet bor idag i Sverige.

Nu misstänks mordförsöket 12-åringen ha med den gamla vendettan att göra. Polismannens släktingar har helt enkelt slagit tillbaka. Enligt 12-åringens familj så hör gärningsmannen sannolikt hemma på Balkan. Men egentligen vet ingen om det är så.

12-åringens familj har sökt asyl i Sverige. Sannolikt på grund av vendettan och hoten mot familjen i hemlandet. Asylansökan har avslagits och sen dess har familjen levt som papperslösa, gömda, flyktingar i Sverige. Efter mordförsöket har de flyttat till ett nytt gömställe. Enligt en del uppgifter kan det också ha varit så att en kusin till 12-åringen, en son till den person som sitter i fängelse i Albanien, var den egentliga måltavlan. Kusinen ska också ha befunnit sig på platsen för mordförsöket.

Vendettor har förekommit allmänt i stora delar av Medelhavsområdet in i modern tid. På 1970-talet när jag bodde på Kreta en period träffade jag personer som var inblandade i en vendetta och det var på den tiden inte helt ovanligt på den avlånga grekiska ön. Inte så vanligt som det varit tidigare, men inte heller utrotat. Andra områden kring Medelhavet som är känt för sina släktfejder, vendettor, är Mani-halvön på Peloponnesos i Grekland, Sicilien, Kalabrien i södra Italien, Sardinien och Korsika.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements