Vänsterpartiet – Stig Henriksson i styrelsen och fler uteslutningar

Stig Henriksson

Stig Henriksson

Att Stig Henriksson från Fagersta kommit in i Vänsterpartiets styrelse är naturligt. Han leder partiets framgångsrikaste avdelning. Vänsterpartiet i Fagersta där partiet har 56% av rösterna. Att en sådan person hamnar i partistyrelsen är självklart. Detta oavsett vilken uppfattning som finns om hans politiska linje och inställning. En linje som jag vet för lite om för att uttala mig om.

Stig Henriksson sägs vara höger inom partiet, men sådan definitioner inom vänsterpartiet är ofta konstiga. Stalinister som jag ser som ett vänsterpartis extremhöger ses i vänsterpartiet ofta som vänster. Onekligen lite märkligt. Folk som är anhängare av intern demokrati, som exempelvis Johan Lönnroth, kallas ofta för höger inom partiet. Men en sådan ståndpunkt är för mig långt åt vänster. Inte heller betraktar jag en positiv attityd till marknadsekonomi inom viss områden som höger.

Om intern demokrati har jag därmed många synpunkter och jag menar att uteslutningen av Markus Allard (en person som jag sannolikt har mycket lite gemensamt med på det politiska planet) är helt odemokratisk. Dessutom en tydlig illustration på att vänsterpartiet har problem med demokrati, framförallt intern demokrati. Blir det fler uteslutningar understryks dessa problem. Men sannolikt är väl SVD helt ute och cyklar på den punkten.

Intressant?
Mer: Röda Malmö, Kildén & Åsman,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements

3 Replies to “Vänsterpartiet – Stig Henriksson i styrelsen och fler uteslutningar”

  1. Jag har utvecklat min syn på partidemokrati i ett separat inlägg. Jag har deltagit i de flest av Enhedslistens kongresser de senaste 15 åren och är djupt imponerad av hur väl den interna partidemokratin fungerar där. Jag har åsett uteslutning, skarpa motsättningar och dubbelorganisering utan att partiet kraschat eller nåt gått till överdrift.

    http://blog.zaramis.se/2014/01/14/intern-demokrati-i-ett-parti/

    Inlägget har en avslutande kommentar om Allard-fallet.

Kommentarer inaktiverade.